Anders Larsson har bott, studerat och arbetet majoriteten av sitt liv i Montana i USA. Trots detta känner han sig i högsta grad som smålänning.
Anders Larsson har bott, studerat och arbetet majoriteten av sitt liv i Montana i USA. Trots detta känner han sig i högsta grad som smålänning.
Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Anders är en smålänning i Montana
Anders Larsson
Bor: Bozeman, Montana
Äldre: 50 år 
Jobb: Universitetslärare inom konstruktion
Bästa med USA: Sporten och naturen här där vi bor
Saknar med Sverige: Familjen, svensk husmanskost och barndomsvänner

VÄXJÖ. Vad som skulle bli ett år som utbytesstudent blev istället ett liv i USA. Idrottsintresset tog Anders Larsson från high school till familj och lärarjobb i Montana, men själv känner han sig fortfarande som Smålänning.

Vid ett besök hos Dackeskolan syokonsulent fick Anders Larssons bästa vän frågan om han inte var intresserad av ett år som utbytesstudent. Det var han inte, men det var däremot något som landade hos Anders som snart satt på ett plan till Montana.

– Det som lockade mig var framförallt att man kunde idrotta samtidigt som man studerade, något som var svårt att göra här då. Jag trodde dock att det var vår sorts fotboll som jag skulle få spela, säger han.

 


Fotbollsstipendium

Bara två dagar efter han anlänt till sin gästfamilj i Great Falls fick han ett samtal från skolans fotbollstränare, han hade fått nys om att Anders spelade hemma i Sverige och var ständigt på jakt efter européer med en bra fot.

– Så jag tog med mig mina handskar, för jag spelade ju målvakt hemma i Sverige, men fick snabbt veta att det var amerikansk fotboll. Så efter träningen fick jag testa att sparka och efter det sa han: Du är med, träningen börjar i morgon.

Detta resulterade i att Anders återvände till Montana även nästkommande år för att spela vidare och belönad med ett stipendium blev det ytterligare fyra års spel på college för Montana State University i Bozeman.

– Det var en riktigt härlig upplevelse och elitidrott på riktigt och college överlag var fantastiskt. Mitt mål var alltid att studera till ingenjör och mina kombinerade betyg i skolan och att det gick bra på planen gjorde att jag fick utmärkelsen Academic All American.


Alltid en smålänning

Han tog senare sin master på samma skola 1992 och efter några år i Oregon återvände han till Bozeman som lärare, då med fru och ytterligare något år senare två barn. Trots allt detta och 33 år i USA råder det inget tvivel om var han har sitt hjärta.

– Jag är fortfarande svensk medborgare och har inga aspirationer på att ändra på det. Jag känner mig som en smålänning in i märgen, så det är nog en principsak för mig tror jag.

– Jag åker inte hem lika ofta längre, men jag är väldigt nära med min familj i Sverige ändå. Och den där barndomsvännen som jag var hos syokonsulenten med, han är fortfarande min bästa vän, den kopplingen betyder mycket för mig och gör att en bit av mig alltid är i Småland.


Publicerad: 21. december 2016 12:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu