Ett litet rådjur fick räddas ur en pool av räddningstjänsten i Höganäs.

Ett litet rådjur fick räddas ur en pool av räddningstjänsten i Höganäs. Foto: Räddningstjänsten

Brandmän fick rädda skärrat rådjur ur pool

"Som bambi på hal is"

HÖGANÄS.

När räddningstjänsten anlände till Höganäsvillan möttes de av en ovanlig syn. Ett rådjur hade trillat i husets pool, som precis tömts på vatten. "Det var som bambi på hal is" säger Sebastian Nilsson på räddningstjänsten.

Av
Jonatan Westerlind

I fredags fick räddningstjänsten i Höganäs ett ovanligt larm. En villaägare ringde in om att ett rådjur trillat ner i dennes pool, som för tillfället var tömd på vatten. Djuret var panikslaget och kunde inte ta sig upp för egen maskin. Det sprang runt och halkade i den hala poolen.

– Det var som bambi på hal is. Rådjuret var ungt, ungefär ett år gammalt bara. Så två av oss som åkte med fick order om att klä sig i överlevnadsdräkt och ta sig ner i poolen, berättar Sebastian Nilsson, en av brandmännen som var på plats vid räddningsinsatsen.

Innan de gick ner i poolen kastade de ett skynke över huvudet på rådjuret så att det skulle lugna sig. Sedan lyfte brandmännen tillsammans upp det skärrade djuret.

– Det fick ligga på gräset ett tag medan vi tittade om det hade blivit skadat och sedan gick vi bort med det till en åker ungefär 300 meter från huset, säger Sebastian Nilsson.

Enligt honom är detta inte först gången som räddningstjänsten får rädda rådjur som fallit ner i en pool.

– Det är inte jättevanligt men inte heller så ovanligt som många tror. Det händer kanske en gång var tredje till var fjärde år.

Att just rådjur trillar i pooler har att göra med att de inte kan se hål i marken lika bra som andra djur.

– Sånt här händer nästan bara just rådjur. Men det är väl också en konsekvens av att människan breder ut sig över deras mark, säger Sebastian Nilsson.

Publicerad 12 September 2019 11:59