Foto: Mostphotos.com

Våldtäktsdömd läkarstudent kan kastas ut från utbildning

Sjukhusen vägrar ge honom praktik

LUND. En läkarstudent vid Lunds universitet riskerar att kastas ut från utbildningen då han tidigare i år dömts i tingsrätten för våldtäkt. Samtliga avdelningar där han sökt praktik inför sista terminen har redan sagt nej och från universitetets håll ser man studenten som olämplig.

– Vi vet att domen inte har vunnit laga kraft, men ville ändå påbörja ett ärende om avskiljning. Vi har ett extra ansvar på läkarprogrammet eftersom våra studenter kommer i kontakt med patienter, säger Maria Björkqvist, utbildningsansvarig på medicinska fakulteten i Lund, till Sydsvenskan.

För att avskilja studenten från sina studier har universitetet inlett en process hos högskolans avskiljandenämnd som kan fatta beslut om att kasta ut elever från utbildningar om de har gjort sig skyldiga till grov brottsligheter som motsvarar minst ett års fängelse.

Enligt Sydsvenskan kan dock studentens framtid inom läkaryrket redan vara begränsad. Inför höstens praktikperiod har samtliga avdelningar dit han sökt redan sagt nej.

Motiveringen är att praktiken förutsätter att ”patienternas säkerhet och integritet kan garanteras i varje situation”, skriver de.

Studenten har överklagat den fällande domen till hovrätten.

Publicerad 26 August 2019 11:38