Gångfartsområde blir det utanför Ängelholms Montessoriskola.

Gångfartsområde blir det utanför Ängelholms Montessoriskola. Genrebild: Adobe Stock

Elevernas önskemål infrias: Får gångfartsområde utanför skolan

Barnen inviger själva

ÄNGELHOLM. Det blir ett gångfartsområde utanför Ängelholms Montessoriskola.

Gångfartsområdet invigs tisdagen den 27 augusti och det blir barnen själva som står för ceremonin, på Sockerbruksgatan. Gatan stängs av utanför skolan mellan klockan 8 och 11 när vägen skyltas om till gångfartsområde.

Boende i området uppmanas att inte använda bilen mellan klockan 9 och 10 när barnens invigning äger rum. Nära och kära bjuds in till invigningen där barnen uppträder och målar gatan.

– Jag hoppas att föräldrar och anhöriga vill komma till vår invigning. Inte minst eftersom det faktiskt är barnen som drivit frågan och den här förändringen, säger Anna Persson, skolintendent på Ängelholms Montessoriskola, i en kommentar på kommunens hemsida.

I dag är hastighetsgränsen på Sockerbruksgatan 30 km/h. Men det tycker barnen inte är tillräckligt. Det framkom i höstas när det var trafiktema på skolan och barnen diskuterade ämnet.

– Under diskussionerna vi hade med barnen kom det fram att flera kände sig otrygga på grund hur en del kör och parkerar utanför skolan. Det ledde till att barnen fick samla ihop sina åsikter och skriva till kommunen som nu ser till att det blir en förändring, säger Anna Persson.

Gångfartsområde betyder att ett fordon inte får köras med högre hastighet än gångfart. Föraren har väjningsplikt mot gående och parkering är inte tillåtet.

– Vill man parkera sin bil när man lämnar sitt barn rekommenderar jag att man parkerar på Östra Kyrkogatan på andra sidan ån. Det tar inte mer än några minuter att gå och så får man en mysig liten promenad med sitt barn på köpet, säger Anna Persson.

Publicerad 25 August 2019 00:00