Nu kommer den 98-åriga kvinnan få plats på ett särskilt boende.

Nu kommer den 98-åriga kvinnan få plats på ett särskilt boende. Genrefoto: MOSTPHOTOS

Strokedrabbad 98-åring ansågs för frisk för äldreboende

Kommunen får bakläxa av förvaltningsrätten

HÖRBY.

Kvinnan är 98 år gammal, har nyligen haft en stroke och känner sig allt mer orolig och isolerad i sitt hem. För frisk för särskilt boende ansåg kommunen, men efter att förvaltningsrätten gripit in får kvinnan nu rätt till äldreboende.

Domen som ger kvinnan rätt till ett särskilt boende kom onsdagen den 21 augusti i Förvaltningsrätten i Malmö. Där framkommer att den gamla kvinnan för ett tag sedan drabbades av en stroke. Enligt kommunens utredning har det gjort att hon inte vill röra sig alls på grund av fallrisken.

Minnet har blivit allt sämre och kvinnan berättar att det enda hon lever för är de minuter då hemtjänsten kommer eller då anhöriga är på besök. Övrig tid är hon helt ensam och mår allt sämre av det. Därför ansökte hon för några månader sedan om att få komma till ett särskilt boende. Här bor ett stort antal äldre och det finns många gemensamma aktiviteter. Måltiderna serveras i en gemensam restaurang och det finns alltid hjälp direkt att få om något skulle hända.

Kommunens hemtjänstpersonal har yttrat sig och anser att kvinnan har det bra hemma och den linjen har biståndshandläggarna utgått från. Förvaltningsrätten går dock på en helt annan linje. De anser att en plats på ett särskilt boende är nödvändigt för att kvinnan ska uppnå en skälig levnadsstandard, skriver de i sin dom. Det innebär att kommunen nu snarast möjligt måste hitta en plats åt henne på sett särskilt boende.

Publicerad 23 August 2019 00:00