Foto taget på död fisk i spökgarn utanför Ven.

Foto taget på död fisk i spökgarn utanför Ven. Foto: Kenneth Widell

Massvis av döda fiskar funna i spökgarn: "Man blir riktigt ledsen"

Även en hel del fimpar har flutit ut i havet

HELSINGBORG.

Fiskar som fastnat i försvunna garn på havets botten och dött och fimpar som flyter genom systemen ända från gatan till sundet. Projektet Havsresan har gjort flera tråkiga upptäckter under sin djupdykning i sommar.

Problemen med så kallade spökgarn är ett utbrett problem i våra hav. Det har Jonny Magnusson, medlem i Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen, erfarit många gånger.

– De sista åren har dykare slagit något slags svenskt rekord i upphittade spökgarn, konstaterar han.

Det handlar om tappade, förlorade och ibland dumpade linor, nät och drag som hamnar på havets botten och ofta fastnar vid fartygsvrak. De drar nyfikna fiskar till sig, eftersom fiskar gillar att hålla till vid vrak som blir till trygga, skyddade boplatser. Inte sällan fastnar fiskar i dessa, kan inte ta sig loss och till slut dör.

Detta är några av de fynd som dykare tyvärr tvingas göra. Nu senast i samband med projektet Havsresan.

– Alla som fiskar vet om det. Man tänker inte så mycket på om det är ett nät i februari och ett i september som försvinner till havets botten. Men under tio års tid blir det hur mycket som helst. Ingen anmäler det försvunnet, säger Jonny Magnusson som var med och dök under Havsresan.

Hur känner du som dykare när du kommer upp till utan efter att ha sett alla dessa döda fiskar?

– Jag är ju en känslofjant så jag gråter nästan när jag kommer upp. Man blir riktigt ledsen. Jag fiskar gärna själv och har inga probem med det men när djur dör i onödan... Det gillar man inte.

Här syns ett stort antal fim par på havsbotten.

Här syns ett stort antal fim par på havsbotten. Foto: Andreas Vos

Ett stort antal fimpar har också hittats i haven, konstaterar dykaren som kopplar det till de nya röklagarna.

– Jag är lite orolig för det nya rökförbudet på restaurangerna. Många står nu och röker på gatan utan askkopp. Det tror jag kommer bli ett stort problem. Du går dina meter ifrån restaurangen, sen hamnar fimpen på trottoaren och sen i brunnarna och sedan ut i haven.

Men dykningarna i Öresund bjöd också på många vackra syner, menar han.

Överlag mår sundet ganska så bra i dag, förklarar han. Till exempel har torskfisket uppnått rekordmängder, enligt den lokale dykaren.

– Öresund mår så fantastiskt bra om man jämför med närliggande hav. Hela sundet mår bättre sedan man på 1980-talet började jobba med miljön. Så år för år blir det bättre.

Havsresan

Är en fältvecka som senast ägde rum i slutet på maj till början på juni i år, med syfte att gå till botten med Öresunds marina värden.

Veckan ägde detta året rum i Helsingborgs vatten, och även utanför Ven. Helsingborgs stad var värdkommun för Havsresan 2019 och anordnade föreläsningar och utställningar med havsmiljön i fokus under arrangörernas fältvecka.

Publicerad 23 August 2019 11:59