Kronprinsessan är just nu på väg ut till vraket Villion tillsammans med Kustbevakningen.

Kronprinsessan är just nu på väg ut till vraket Villion tillsammans med Kustbevakningen. Foto: Andre Kvist

VIDEO: Här ger sig kronprinsessan ut till sjöss: "En stor och viktig fråga"

Ska lära sig mer om spökgarn

SIMRISHAMN.

Med anledning av kronprinsessans stora engagemang för miljöfrågor besöker hon idag Marint centrum i Simrishamn. Fokus kommer framförallt ligga på Östersjöfrågor och spökgarn.

Av
Andre Kvist

Sanna Hjalmarsson

Strax efter klockan 10 på torsdagsförmiddagen anlände kronprinsessan Victoria till Simrishamn. Vid Marint Centrum stod välkomstkommittén klar.

– Vad fint ni har gjort. Vilket välkomnande, sa hennes kungliga höghet kronprinsessan vid ankomsten.

Totalt avsatte kronprinsessan tre och en halv timme i Simrishamn där fokus låg på att lära sig mer om bland annat spökgarn, vrak och fiskarnas arbete.

– Det är en stor och viktig fråga. Det är väldigt komplicerat, som vi har lärt oss om under dagen. Det är en miljöfråga med väldigt många bottnar, säger kronprinsessan om spökgarnsproblematiken.

Besöket som initierats av prinsessan själv inleddes med att belysa problematiken med förlorade fiskeredskap. Därefter följde en presentation av EU-projektet Marelitt Baltic som syftar till att minska påverkan nedskräpning i Öresund.

Vesa Tschernij vid Martint Centrum berättade om projektet och kommande utmaningar. Under hela förmiddagen ställde kronprinsessan frågor och antecknade kontinuerligt vad hon fick veta.

– Spökgarn är ett historiskt problem. De vi hittar här utanför är tio år eller äldre. Mellan 1997 och 2014 minskade nätfisket med 85 procent utanför vår kust så dte som hittas är gamla redskap och nät, berättar Vesa Tschernij.

Efter föreläsningarna följde kronprinsessan med Kustbevakningen ut till vraket Villon för att lära sig mer om hur man arbetar med spökgarn och vrak.

– Det känns helt fantastiskt och hedrande. Det är väldigt tydligt att kronprinsessan kan en hel del om frågorna redan och sedan ställer hon initierade frågor. Det jobbas med frågan runt om i världen men ajg tror definitivt att en person som kronprinsessan kan föra dessa diskussioner i olika beslutsfattande församlingar, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig vid Marint centrum och fortsätter

– Det bör vara en hjälp att hon har mer kunskap och kan förmedla vidare vad som behövs göras, framförallt här i Östersjön som vi har fokuserat på idag.

Strax innan sällskapet åkte till sjöss så frågade kronprinsessan de två lokala yrkesfiskarna Anders Paulsen och Bengt Andersson hur deras arbete ser ut till vardags och i anknytning till spökgarn. Bland annat visade man redskap som används för att fånga upp gamla nät och rensa bottnen.

Dagen fortsätter i eftermiddag med studiebesök på Simris Alg i Hammenhög.

Kronprinsessan får ta emot blommor från förskolebarnen. Foto: Andre Kvist

Hennes kungliga höghet kronprinsessan välkomnades utanför Marint centrum.

Hennes kungliga höghet kronprinsessan välkomnades utanför Marint centrum. Foto: Andre Kvist

Foto. Andre Kvist

Många hade samlats för att se kronprinsessan och förskolebarnen på Läris tackade henne för att hon vill hjälpa fiskarna med en gåva.

Många hade samlats för att se kronprinsessan och förskolebarnen på Läris tackade henne för att hon vill hjälpa fiskarna med en gåva. Foto: André Kvist.

Yrkesfiskarna Anders Paulsen och Bengt Andersson berättar om sitt arbete.

Yrkesfiskarna Anders Paulsen och Bengt Andersson berättar om sitt arbete. Foto: André Kvist.

Madeleine Lundin var stolt och glad över prinsessan Victorias engagemang i miljöfrågorna.

Madeleine Lundin var stolt och glad över prinsessan Victorias engagemang i miljöfrågorna. Foto: André Kvist.

Publicerad 22 August 2019 00:00