Stella Widing och Helga Glembo fajtas om vem som är starkast i benkrok.

Stella Widing och Helga Glembo fajtas om vem som är starkast i benkrok. Foto: Anja Degerholm

Skolstarten tog eleverna på en resa tusen år tillbaka i tiden

Tradition på Georgshillsskolan att starta höstterminen med en upplevelse

HÖRBY.

Hur lekte man på vikingatiden? Vilka gudar trodde man på? Och vilket djur ville alla vikingar ha? Det kommande läsåret ska eleverna i F–3 på Georgshillsskolans avdelning Eldorado ha "tidsresa" som tema och de fick börja med att åka 1 000 år tillbaka i tiden.

Lågstadiehuset Eldorado har sedan 20 år tillbaka en tradition att kicka igång höstterminen med en speciell upplevelse för eleverna. Tanken är att inspirera och motivera eleverna till ett lustfyllt lärande.

– Det brukar vara väldigt uppskattat. Vi börjar planera den här dagen redan tidigt på våren, berättar läraren Karolina Wideheim Ekelund som för dagen är uppklädd som en 1800-talskvinna som uppfunnit polkagrisen.

Eleverna får gå genom en

Eleverna får gå genom en "portal" för att göra sin tidsresa till vikingatiden. Foto: Anja Degerholm

Hennes kollegor har kläder från andra århundraden som eleverna ska läsa om under året. Efter att den första skoldagen är avklarad ska eleverna och personalen tillsammans planera hur upplägget ska se ut.

Dagen inleds med samling och presentation av elevernas sommarläxa, att rita en uppfinning. Därefter får de gå baklänges genom en "portal" som tar dem 1 000 år bakåt i tiden. Där väntar tre vikingar från Vikingatider i Löddeköpinge.

Peter

Peter "Gråe" Lundahl berättar om sagor och myter under vikingatiden. Foto: Anja Degerholm

De 90 eleverna delas in i tre grupper och får gå runt till de olika stationerna. Där får de får lära sig om vikingarnas lekar, sagor och myter samt få en allmän föreläsning om vikingatiden, bland annat att katten var det nya innedjuret på 1000-talet.

– Vad konstiga ni ser ut, vilken tid är ni ifrån? undrar vikingakvinnan och lekledaren Emilia Berlind när hon träffar en av elevgrupperna.

Hon förklarar att lekarna på vikingatiden var för alla, även vuxna, och fungerade lite som den tidens gym. Det var genom lekarna man till exempel fick armstyrka så att man orkade ro sin båt.

Vem kan göra en kullerbytta och kasta iväg sina skor längst?

Vem kan göra en kullerbytta och kasta iväg sina skor längst? Foto: Anja Degerholm

Eleverna får prova på saker som att dra i ett skinnstycke, kasta sko och dra i en kavel.

– Allt var roligt, men det roligaste var nog att dra i pinnen, säger Sebastian Jarlstam i 3H och syftar på kaveln.

Tidsresan kommer nu att fortsätta under hela läsåret. Så portalen kommer att åka fram titt som tätt medan eleverna får resa både bakåt och framåt i tiden.

Sebastian Jarlstam vinner över läraren Karolina Wideheim Ekelund efter en tuff kamp.

Sebastian Jarlstam vinner över läraren Karolina Wideheim Ekelund efter en tuff kamp. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 22 August 2019 06:00