Gruvmotståndarna VetoNu med ordförande Anita Ullmann i spetsen samlades under fredagen för att protestera mot framtida gruvor i området.

Gruvmotståndarna VetoNu med ordförande Anita Ullmann i spetsen samlades under fredagen för att protestera mot framtida gruvor i området. Foto: Mattias Grenholm

Provborrningar ger motståndsrörelsen kraft

15 000 namn har skrivit under: "Antalet ökar enormt"

HÖRBY/TOMELILLA.

Provborrningarna i Lyby utanför Hörby är igång och markägarna i Tomelilla väntar på bergmästarens besked. Samtidigt har rörelsen fått ny kraft av den senaste tidens uppmärksamhet.

Av
André Kvist

Den 8 augusti startade så provborrningarna i Lyby i Hörby kommun. Det brittiska gruvbolaget Scandivanadium är således ett steg närmare på vägen att utvinna vanadin från alunskiffer. På en grannåker stod gruvmotsåndarna samlade, en gedigen grupp med människor från olika platser, bland annat Tomelilla.

Tomelilla står näst på tur för provborrningar. Här väntas nu besked från Bergstatens chef, bergmästaren.

– De stackars markägaren väntar på att bergmästaren ska ta beslut och hittills har de inte skrivit under avtal med bolaget till skillnad från i Hörby. Nu ligger det på bergmästaren att fastställa arbetsplanen, förklarar Anita Ullmann, ordförande för VetoNu som leder motståndet och var på plats när provborrningarna startade i Lyby.

Hon berättar att det var blandade känslor att stå där och se processen gå av stapeln.

– Det kändes både sorgligt och hoppingivande. Sorgligt för att det faktiskt pågår provborrning som många kämpar för att förhindra. Samtidigt hade vi en enormt bra uppslutning.

Det var inte endast de två parterna som samlades där i början av augusti. Även södra Sveriges samlade presskår var på plats. Tidningar, tv och radio har rapporterat intensivt om händelserna och det har fått effekt.

– Det är positivt att vi får så stor uppmärksamhet. Alltid när något större aviseras utåt så är det fler som registrerar sig hos oss. På Facebook kan man se den tydligaste ökningen, antalet människor som läser inläggen ökar enormt, säger Anita Ullmann.

Stödet för att sätta stopp för gruvor är lika stort som befolkningen i en mindre stad. I skrivande stund har närmare 15 000 namn registrerats på VetoNu:s hemsida och man har mer än 2 000 följare på Facebook.

– Jag skulle tro att det är över 15 000 nu, det tar ett tag att få in alla. Ju fler som tar del av denna orimliga lagstiftning desto fler blir vi.

Hur går ni vidare med situationen i Tomelilla?

– Vi väntar på besked och sedan kommer vi agera. Fastställs planen för att provborra så är det ett myndighetsbeslut som kan överklagas, avslutar Anita Ullmann.

Publicerad 22 August 2019 00:00