Anstalt anmäls efter att besökare anser att personalen stör under besökstid.

Anstalt anmäls efter att besökare anser att personalen stör under besökstid. Foto: Mostphotos

Fånge störs vid besök – anmäler anstalten till JO

Hotar med rapporter och straffpåslag av olika sätt

Av
Paola Nordgren

KRISTIANSTAD. En anhörig till en fånge på Kristianstadsanstalten anmäler nu anstalten till Justitieombudsmannen (JO) då man tröttnat på vad man anser vara störningar från de anställda. Enligt den anhöriga så försvårar personalen besöken och stör under tiden genom att prata, fnittra och utväxla papperslappar i samma rum, berättar man i anmälan.

Personalen ska också ha sagt nej till att tidigarelagda träffar för att passa besökarnas restider eller förlänga besöken på grund av restid.

Man skriver också i anmälan att man inte förstår varför besöken måste vara bevakade då anstalten kroppsvisiterar alla besökare, plus att man har tillgång till narkotikahund, dessutom kroppsvisiteras de intagna efter varje besök skriver den anhörige. Den anhörige anser därför att anstalten gör allt för att försvåra besöken.

"Vi föräldrar, syskon och maka till har försökt läsa på om vad som gäller och vill verkligen följa de regler som finns, men vi känner att vi möter ett mycket inkonsekvent agerande från anstalten, samt en attityd som hotar med rapporter och straffpåslag av olika sätt" skriver man i anmälan.

Nu inleder JO en utredning och kräver att Kriminalvården bemöter uppgifterna i anmälan inom angiven tid.

Publicerad 22 August 2019 00:00