Gryningspyromanen Ulf Borgström tros ha bränt hundratals hus, han har själv hävdat att det rör sig om mer än två hundra bränder.

Gryningspyromanen Ulf Borgström tros ha bränt hundratals hus, han har själv hävdat att det rör sig om mer än två hundra bränder. Foto: Hubert Elming/Mostphotos.

Polisens jakt på Gryningspyromanen – ny serie visas i höst

"Aldrig stött på någon som honom"

YSTAD.

I början av oktober visas ett av Skånes mest uppmärksammade rättsfall filmatiserad i en ny dokumentärserie. Den handlar om Gryningspyromanen och polisens kamp får att få fast honom.

Av
André Kvist

Dimman ligger tät över stränderna, en flygbild visar Ystads byggnader och en röst berättar:

"Det är den 1 december 2010 och snön faller över den lilla staden Ystad i sydligaste Skåne. Polis och räddningsstyrkor är i full beredskap för man misstänker att en hämndlysten seriemordbrännare just denna dag ska slå till igen, denna gång större och mer kraftfullt än någonsin."

Rösten tillhör Nils Bergman som ligger bakom dokumentärserien och Rättegångspodden. Denna natt grips Ulf Borgström, Gryningspyromanen, vid Sankt Knuts torg kort efter att han anlagt en brand. I serie får vi följa polisens arbete att få fast honom.

Trots att Ulf Bergström var misstänkt för över hundra bränder och bevakades periodvis dygnet runt så skulle det dröja lång tid att få till en fällande dom. Genom åren greps och anhölls han vid flera tillfällen. Först i april 2011 dömde Ystads tingsrätt honom till åtta års fängelse. För närvarande avtjänar han ett nytt straff på två år och tre månader för mordbrandsförsök i Köping och barnpornografibrott.

I dokumentären intervjuas kriminalinspektör Dan Granvik vars arbete slutligen fällde Borgström.

"Jag har aldrig någonsin stött på, varken förr eller senare, någon som är som honom. Unikheten består i att sättet att tänka på, förstå sina gärningar, både effekt och orsak", säger han i trailern

SVT har i dagarna släppt en trailer till den kommande serien Gryningspyromanen som du kan se HÄR.

Publicerad 21 August 2019 06:00