Den svarta storken är på väg söderut men har stannat ett par dagar, den kan vara skadad tror Staffan Åkeby.

Den svarta storken är på väg söderut men har stannat ett par dagar, den kan vara skadad tror Staffan Åkeby. Foto: Kjell Södervall.

Sällsynt svart stork har landat på Österlen: "Remarkabelt"

Stannat i flera dagar

SKÅNE TRANÅS.

Ornitologer och fågelintresserade flockas nu till Skåne Tranås för att få se den svarta stork som landat är. Synen är väldigt ovanlig då fågeln vanligtvis är mycket skygg och lever solitärt.

Av
André Kvist

De senaste dagarna har larmen gått ut om den svarta ungstork som landat i Skåne Tranås. Till skillnad från de vita storkarna som föds upp vid fyra stora hägn i Skåne så är denna syn något man inte ser i första taget.

– Det är väldigt ovanligt! Vi har inte ens några dokumenterade häckningar i Sveriges, bara misstankar. I Baltikum förekommer svarta storkar frekvent även om den är en ovanlig fågel överallt. Då och då flyger de över här särskilt om hösten, säger Staffan Åkeby, ordförande i Skåne Ornitologiska förening.

Det händer då och då att svarta storkar flyger över Skåne eller mellanlandar en kort stund. Men att stanna flera dagar som denna är ytterst ovanligt. I ornitologkretsar talar man om att den fågel då är "dragbar", nyfikna dras dit för att titta. Det är en ungfågel och Staffan Åkeby misstänker att den kan vara skadad.

– Det är märkligt att den har stannat så länge, den nog inte helt kurant. Kanske är det något fel för den uppför sig ovanligt för en svart stark. Det vanliga är att vi observerar en som flyger förbi Falsterbo men denna har haft godheten att stanna flera dagar vilket är remarkabelt.

Den svarta storken är en ytterst ovanlig syn i Skåne, här har den fått sällskap av en vit stork utanför Skåne Tranås.

Den svarta storken är en ytterst ovanlig syn i Skåne, här har den fått sällskap av en vit stork utanför Skåne Tranås. Foto: Kjell Södervall.

De svarta storkarna är en helt skild art från de vanligare vita. Trots det verkar de svarta trivas i sällskap av sin artfränder. Petter Albinson, projektledare vid Storkprojektet har varit ute och tittat till den svarta och han berättar att dessa har dykt upp vid deras hägn.

– Det lustiga är de har en tendens att dra sig till vita storkar. Vi har sett vid två hägn att svarta storkar står intill och denna har ju sällskap av en våra svarta storkar, säger Albinson.

Svarta storkar lever främst i östra Europa, Asien och södra Afrika. Den är skogslevande och likt en örn häckar den högt upp i en gammal trädkrona. Den är något mindre än den närbesläktade vita storken. I Sverige har den kallats för odensvala eller odinsvala.

Endast misstankar om att svarta har häckat i Sverige finns och ett hägn ställer stora krav då arten undviker människor i högsta mån. De höga träden i gamla skogar är ännu ett krav som är svårt att möta.

– Nej, det får bli ett separat projekt och nog inte i Skåne eftersom vi saknar förutsättningar. Då får det ske längre upp i landet.

Just nu finns en annan dragbar och sällsynt fågel på besök i Sverige. Den är den bergslevande alpjärnsparv som finns att hitta på hoburgsklippan på södra Gotland.

Publicerad 20 August 2019 11:00