Gruppfoto utanför klubbhuset 1978.

Gruppfoto utanför klubbhuset 1978. Foto: Free 69 MC

MC-klubben firar femtio fria år på vägarna

"Blev som ett andra hem för oss"

SVEDALA.

Kanske har du sett dem blåsa förbi på landsvägarna, eller hört deras mullrande motorer eka mellan tegelväggarna i byn. I ett halvt sekel har Free 69 plöjt fram på gatorna och filosofin har alltid varit densamma – inget snobberi här inte.

Av
Emma Brännman

Motorcykelklubben Free 69 MC bildades för 50 år sedan. Med och grundade klubben var Ulf Lennerling, som är en engagerad medlem än i dag.

– Det fanns inte så många klubbar på den tiden som inte var märkesklubbar. Det var BMW-, Norton-, Triumphklubbar och så vidare. Men hos oss får man ha vilken motorcykel man vill. Det är det som "Free" står för, och 69 för årtalet då vi bildades, säger Ulf Lennerling.

Från början var de tre unga killar på jakt efter någonstans att vara.

– Vi fick höra om en gård, Rönnebjer, som stod tom. Kommunen hade köpt den för att bygga äldreboende på marken men vi fick lov att ha den gratis i tre år så länge vi betalade för el och för olja, som det var på den tiden.

Free 69 MC i maj 1969.

Free 69 MC i maj 1969. Foto: Free 69 MC

Problemet var bara att de bodde i Ugglarp, i Trelleborgs kommun, alla tre.

– Vi fick leta rätt på tre andra killar från Svedala som kunde bilda en föreningsstyrelse gentemot kommunen. Nästa problem var att ingen av oss var myndig, så då blev vi tvungna att hitta någon som var det, som kunde skriva under pappren, berättar Ulf Lennerling.

Så började "Sextioniorna" att växa. Klubben blev snabbt populär.

– Free 69 var sällsynt eftersom det rådde en viss form av snobbism redan då. När vi var som flest så var vi en bra bit över hundra medlemmar, 140-150 kanske. Klubben blev som ett andra hem för oss. Men till slut blev upptagningsområdet för stort och det bildades en handfull nya, mindre klubbar. Av dessa är det bara en som finns kvar, Huggarna i Trelleborg, berättar Ulf Lennerling.

Kicka-tungtrallyt 1993.

Kicka-tungtrallyt 1993. Foto: Free 69 MC

Hans första motorcykel var en Husqvarna, numera kör han en Harley Davidson. I dag är medlemmarna i Free 69 femton stycken. Fjorton män och en kvinna. När klubben startade var de flesta medlemmarna i tjugoårsåldern. I dag är medelåldern runt 45.

– Att vi fortfarande är igång beror nog på att vi har en stark lokal förankring, majoriteten av medlemmarna har alltid varit Svedalabor. Men det ser förstås helt annorlunda ut i dag. Färre tar MC-kort som unga. Man kör Epa och hoppar över moppeåldern, som är inkörsporten till MC. Förr fick man ju MC-kort på köpet när man tog körkort för personbil, säger Ulf Lennerling.

De 50 första åren firades i det nuvarande klubbhuset i Hyltarp nyligen. I september blir det ytterligare festligheter tillsammans med klubbens stödmedlemmar.

Uppställda igen utanför klubbhuset. Den här gången 1991.

Uppställda igen utanför klubbhuset. Den här gången 1991. Foto: Free 69 MC

Klubbens nuvarande ordförande, eller president som han kallas, är Christer Jönsson. Han gick med för fem år sedan och tog över presidentskapet 2017.

– Vi är som vilken förening som helst egentligen. Vi träffas varje torsdag, umgås, snackar och kör så mycket vi kan. Det som utmärker oss är klubbens filosofi, redan från början skulle det vara en klubb där man kunde gå med oavsett vilket märke man körde. I den andan fortsätter vi, försäkrar Christer Jönsson.

Delar av klubben 2017.

Delar av klubben 2017. Foto: Free 69 MC

Publicerad 19 August 2019 08:15