Dement med halv käke försvann från sjukhus – hittades 35 mil bort

Mår efter omständigheterna bra

LUND/FOGDARÖD. Den demenssjuka man som i helgen försvann från Skånes universitetssjukhus i Lund har återfunnits – i Skövde. Mannen som efterlystes av polis kunde till slut identifieras på att halva hans käke opererats bort.

– Det kan låta dramatiskt att vi går ut med uppgiften att halva käken är bortopererad men det är en oerhört viktig del att kunna identifiera honom, sade polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till Aftonbladet under lördagen.

Och det var just det udda signalementet som till slut skulle bringa klarhet i vem mannen var.

Mannen bor vanligtvis på ett hem för demenssjuka i Fogdaröd. När Personalen nåddes av nyheten, att en förvirrad man dykt upp på tågstationen i Skövde, med en halv käke, visste de direkt vem det rörde sig om.

– Jag är stolt över vår personal som känner direkt att det här måste vi ta tag i, vi sätter oss i en bil och kör upp. De mötte honom i Skövde och såg till att han kom i trygga händer, säger Maria Nilsson, vd på Fogdaröd, till tidningen.

Att personalen inte visste att mannen saknades förrän de såg det på nyheterna berodde på att han kvällen innan fått åka in till sjukhuset i Lund. Därifrån har han sedan rymt och hoppat på ett tåg till Skövde.

Enligt Maria Nilsson informerades hemmet aldrig om att mannen avvikit.

– Tillkallar man ambulans och personen förs iväg är det sjukhusets ansvar att se till att patienten inte försvinner. Sedan vet jag att det är svårt med personer med demenssjukdom och det händer att detta sker. Men det får inte ske, säger hon.

Mannen är nu tillbaka i Fogdaröd och mår efter omständigheterna bra.

Publicerad 19 August 2019 00:00