En tur till Roskilde i framtiden i stället för att turista i Nyhavn i Köpenhamn? En dansk forskare föreslår nu ett byte av huvudstad.

En tur till Roskilde i framtiden i stället för att turista i Nyhavn i Köpenhamn? En dansk forskare föreslår nu ett byte av huvudstad. Foto: Adobe Stock

Forskare dömer ut Köpenhamn – föreslår ny dansk huvudstad

Stigande vattennivå kan hota nuvarande huvudstaden

KÖPENHAMN.

Byt ut Köpenhamn mot Roskilde. Det föreslår en av Danmarks ledande forskare. En stigande vattennviå kan hota den nuvarande danska huvudstaden.

– Om det slutar med att det blir fyra grader varmare kan det vara så att man ångrar att vi inte bytt huvudstad, säger Karsten Arnbjerg-Nielsen, forskare på Danmarks tekniske universitet, till danska tidningen Jyllands-Posten.

Enligt forskaren kommer klimatförändringar att kräva drastiska förändringar i Danmark och att klimatanpassningar av kustnära städer är dyrt – i stället kanske man får fundera på att byta huvudstad.

Karsten Arnbjerg-Nielsen menar att en fjärdedel av kommunskatten som betalas i Köpenhamn kommer att behöva täcka kostnader för reparation av hus och infrastruktur vid stegrande klimatförändringar.

– Det har samhället inte råd med. Därför kan vi inte ha det samhälle som vi har i dag. Om det slutar med att det blir fyra grader varmare kan det vara så att man ångrar att man inte bytt huvudstad, säger han till tidningen.

Forskaren föreslår Roskilde som en potentiell huvudstad om havsnivån stiger med en och en halv meter, som han menar att många rapporter faktiskt pekar på.

Publicerad 12 July 2019 10:18