Naturpoolen är byggd som i en åtta, som ska symbolisera evigheten, berättar Cecilia Persson

Naturpoolen är byggd som i en åtta, som ska symbolisera evigheten, berättar Cecilia Persson Foto: Jonas Lundin

Ovanligt bad har dykt upp i Skåne – damm och pool i ett

"Tyckte att det lät jättecoolt"

KINGELSTAD. Det är än så länge inte så vanligt med en så kallad naturpool i Sverige. Men i Kingelstad har Cecilia och Håkan Persson byggt en.

Av
Jonas Lundin

Den som kör norrut från Tågarp mot Ekeby möts i Kingelstad av en skylt på vänster hand där det står Hälsocenter. Den som följer skylten kommer efter några hundra meter till Kingelstad Hälsocenter på höger sida. Det är här som Cecilia och Håkan Persson byggt en naturpool.

När solen lyser och det glittrar i vattnet, så nog bjuder det in till ett dopp. Det ser ut som en damm men är tänkt att bada i.

– Det är bra för miljön. Jag behöver inte använda klor. Det som renar vattnet är filter och växter, säger Cecilia Persson.

– Det är uppdelat i en vuxenbaddel och så är det filterbädd och växtzoner. Växtzonerna är inte så jättedjupa så därför värms de upp jättesnabbt av solen. Det finns ingen uppvärmning mer än solen och värmen i luften.

Naturpoolen innehåller cirka 300 kubikmeter vatten, vars yta är cirka 400 kvadratmeter. Baddelen är två meter djup.

Cecilia Persson är kroppsterapeut och driver Kingelstad Hälsocenter tillsammans med sin man Håkan. Tanken är att naturpoolen ska bli en del av verksamheten och funka med den terapeutiska trädgården strax intill.

– När man är stressad och inte mår bra, då behöver man dra sig tillbaka till lugn och ro. Det är det jag vill skapa, säger Cecilia Persson.

Naturpool är en inte så vanlig företeelse, utan är mer vanligt i Tyskland och Österrike, berättar hon.

– Vi har vänner i Ekeby som börjat introducera naturpooler i Sverige. Vi tyckte att det lät jättecoolt, säger Cecilia Persson.

Även om sommaren precis har börjat, så lär det komma en vinter även i år så småningom.

– Man stänger ner då. Alla växter klarar sig ändå. Det man gör är att man städar av den och stänger systemet. Sedan kan man åka skridskor här om det blir tillräckligt kallt, säger Cecilia Persson och skrattar.

Publicerad 11 July 2019 00:00