Foto. Arkivbild

Ung man försökte köra på fotgängare – döms till vård och utvisning

Inte bevisat att han försökte skada någon

LUND/MALMÖ. Den man som på nyårsdagen försökte köra på flera fotgängare i centrala Lund döms till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning. Det meddelar Malmö tingsrätt under måndagen.

Det var på eftermiddagen den 1 januari i år som larm inkom från flera personer om en vansinnesfärd i centrala Lund. Den 20-åriga mannen ska strax innan ha stulit en bil i Malmö och sedan kört till Lund där han försökte köra över flera fotgängare. Enligt mannens egen utsago ska han ha hört röster som uppmanade honom att köra på europeiska män.

Ingen person skadades i samband med händelsen, men flera vittnade om att de känt fruktan för sina liv.

Mannen häktades initialt för fyra mordförsök. Han åtalades sedan i första hand för försök till mord, i andra hand för försök till grov misshandel och i sista hand grovt olaga hot och framkallande av fara för annan.

Då mannen under färden höll förhållandevis låg hastighet och väjde vid upprepade tillfällen döms han varken för försök till mord eller försök till grov misshandel.

Rätten anser det dock styrkt att mannens agerande upplevts som oerhört hotfullt av de personer som utsattes. Mannen döms därför för grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. Han döms även för tillgrepp av fortskaffningsmedel till sluten rättspsykiatrisk vård samt utvisning i tio år.

Publicerad 24 June 2019 13:00