Blixten slog ner precis framför Marcus.

Blixten slog ner precis framför Marcus. Foto. Privat

VIDEO: Här slår blixten ner framför fötterna på Marcus

Skånska åskovädret orsakade förödelse på flera håll

SKÅNE. Onsdagens åskoväder skapade stor förödelse på sina håll. En som lyckades fånga hela skådespelet på film var 31 -åriga Marcus Skånhamre från Lund som var nära att själv träffas av blixten. "Hade den slagit ner några centimeter närmare mig hade jag nog inte stått här i dag", säger han.

Det var under onsdagsmorgonen som regnet plötsligt började ösa ner. Marcus som då befann sig på sitt kontor på Medicon Villige reagerade på det kraftiga skyfallet och begav sig ut på lastbryggan för att filma skådespelet.

– Det var helt overkligt. Jag ville visa det för min flickvän därför filmade jag, berättar han.

Knappt hade han slagit på kameran innan ett starkt ljussken överrumplade honom.

– Det var som att någon plötsligt tände ett ljusrör precis framför ögonen mig. Sedan kom smällen.

Det öronbedövade ljudet fick Marcus att inse allvaret. Han stängde av kameran och tog sig snabbt in igen.

– Det lät inte som något jag hört förut och då bor jag ändå på Nydala och är van vid smällar. Det var som en mörk kraftig smäll med bullrande efterljud. Som att någon sprängt ett plåttak, berättar han.

Det visade sig att det var blixten som slagit ner bara ett stenkast från där Marcus stod och filmade.

– Hade den slagit ner några centimeter närmare mig hade jag kanske inte stått här idag.

Hur känns det då?

– Jag är inte så rädd av mig så det är inte något jag tänker på nu. Så här i efterhand känns det mest häftigt att ha fått uppleva det hela.

Efter förmiddagens skyfall följde en någorlunda lugn och regnfri dag. Men fram mot kvällen ökade ovädret åter i styrka. Några som då fick gnugga sig i ögonen en extra gång när de tittade ut var krögarparet Bohman på Skivarps Gästgivargård.

– När vi tittade ut såg vi hur någon slags tromb tog tag i vår trädgårdspaviljong, som vanligtvis är förankrad i marken, och lyfte den över häcken, berättar Johan Bohman.

Oturligt nog landade paviljongen rakt på parets bil som stod parkerad en bit bort.

– Bakrutan krossades och det finns flera bucklor på huven. Men vi är ändå glada att det var vår bil som fick ta smällen och inte våra kunders. De stod parkerade på varsin sida om vår egen, säger Johan Bohman, som under torsdagsförmiddagen även fått samla in gästgiveriets parasoller som samtliga knäckts på mitten.

Publicerad 13 June 2019 00:00