En kvinna blev påkörd av en bil, föll av sin cykel och bröt ländryggen. Nu döms bilföraren för vållande till kroppsskada.

En kvinna blev påkörd av en bil, föll av sin cykel och bröt ländryggen. Nu döms bilföraren för vållande till kroppsskada. Foto: Polisens förundersökning

Cyklist bröt ryggen i olycka – bilförare döms till böter

Polisen: "Hon skrek av smärta"

MALMÖ/LUND.

Kvinnan var på väg hem från jobbet när hon kände en hård smäll och flög av sin cykel. Hon fördes akut till sjukhus med en fraktur på ländryggen. Nu döms bilföraren som körde på cyklisten.

Av
Andreas Holm

Det var den 13 september förra året som olycka inträffade. Enligt flera vittne ska bilföraren, en man i 65-årsåldern hemmahörande i Lunds kommun, kört väldigt sakta längs med Jörgen Kocksgatan. Plötsligt körde han på en cyklist.

En annan bilist som såg händelsen berättar i förhör hur mannen fortsatte rulla mot kvinnan.

– Han måste se henne, varför bromsar han inte, berättar vittnet i ett förhör.

Föraren som orsakade olyckan hävdar att kvinnan inte cyklade på den cykelväg som finns vid gatan och att hon vinglade till när han försökte köra förbi henne i en hastighet om cirka 20 kilometer i timmen.

Kvinnan fördes omgående till sjukhus med smärtor i höften, skrapsår och blåmärken.

"Hon var inte i hörtbart skick då hon skrek av smärta", skriver polisen i en rapport.

På sjukhus konsterades att kvinnan fått en fraktur på ländryggen. Efter olyckan har kvinnan haft värk och rörelsesvårigheter som påverkar hennes liv både privat och på arbetet. Därför yrkade hennes advokat på 100 000 kronor i skadestånd.

Malmö tingsrätt ger kvinnan rätt, men dömer bilföraren att betala 9 199 kronor jämte ränta i skadestånd. Han döms för vållande till kroppsskada och ska även betala böter, 50 om 800 kronor. Mannen ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfond.

Publicerad 13 June 2019 00:00