Två EU-medborgare döms till flera års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Två EU-medborgare döms till flera års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Foto: Mostphotos

Smugglade in över 70 kilo droger i lastbil – två män döms till fängelse

Greps på bar gärning när lasten lyftes över i en bil

MALMÖ.

De båda männen fångades på bar gärning när de lastade ur en stor mängd narkotika ur en lastbil. Nu döms en 62- och 50-åring till fängelse.

Av
Andreas Holm

Det var den 5 december förra året som en lastbil lastad med varor passerade Öresundsbron och tullens kontrollplats vid Lernacken i Malmö. Genast fattades misstankar om att lastbilen var fylld med täcklast för att dölja den narkotika som gömdes i kyltrailern. Beslut fattades att släppa förbi lastbilen och den 62-årige föraren och spana på var lasten leverades.

Dagen efter, på Segevång i Malmö, lastades narkotikan av och togs emot av 50-åringen som lastade över narkotikan i en bil. Männen greps kort efter och 72 kilo cannabis, drygt 1 kilo heroin och 996 gram metamfetamin beslagtogs av tullpersonal.

Svenska myndigheter fick tips att 50-åringen var i Sverige för att genomföra narkotikaaffärer. När han kom till Sverige den 5 december i fjor sattes genast span på honom. Då kunde han följas från ett hotell och via telefonavlyssningar till platsen där 62-åringen parkerat sin lastbil.

Båda männen förnekar brott. Under rättegången har föraren uppgett att han trodde hans last var laglig och att han körde på uppdrag av ett bolag i Nederländerna. 50-åringen hävdar å sin sida att han ombads göra en bekant en tjänst genom att att hämta "bilreservdelar". Tingsrätten har även genom avlyssningar konstaterat att 50-åringen skulle få betalt.

"Trots att det var fråga om en gentjänst utan ersättning får konstateras att det rent faktiskt har diskuterats en ersättning. Det har varit mycket angeläget att NN kom i tid med risk för att lasten annars skulle dumpas.", skriver Malmö tingsrätt i domen.

Föraren ska även haft kontakt med en man under sin resa till Sverige. Den personen misstänks vara den som gett 62-åringen uppdraget att köra drogerna till Sverige. Sönderrivna lappar med förteckning av lasten och adressen där männen träffades på i Malmö hittades även i lastbilen, trots att föraren under rättegången bedyrat att han inte visste till vem eller var leveransen skulle.

"Det förefaller också osannolikt att han gett sig ut på ett köruppdrag till annat land utan någon närmare uppfattning om vad och var han ska leverera.", menar rätten.

De två EU-medborgarna döms nu till fängelse. 50-åringen döms till 4 år och 6 månader för grovt narkotikabrott och 62-åringen får något högre straff; 5 år och 6 månader för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Publicerad 27 May 2019 06:00