Fantombilden som polisen har släppt.

Fantombilden som polisen har släppt. Skiss: Polisen

Oskyldig greps för överfallsvåldtäkter – får 7 700 kronor

"Hänsyn har tagits till den allvarliga brottsmisstanken"

MALMÖ. Dagen efter att polisen släppt en fantombild greps en man misstänkt för två uppmärksammade överfallsvåldtäkter i Malmö. Men mannen visade sig vara oskyldig och får nu 7 725 kronor i skadestånd av Justitiekanslern (JK).

Det var den 30 augusti i fjor som polisen valde att gå ut med en fantombild på den man som misstänks ligga bakom två överfallsvåldtäkter i Malmö.

Dagen därpå greps en 38-årig man.

"Min klient blev då misstänkt och greps under brutala former av en större insatsstyrka inför ett stort antal grannar", skriver mannens advokat till Justitiekanslern (JK).

Efter ett dygn kom åklagaren fram till att mannen inte hade något som helst att göra med de brutala överfallen. Orsaken var att den DNA-profil som säkrats vid båda överfallen inte stämde överens med den misstänkte.

Mannen släpptes. Sedan dess har hans liv inte varit sig likt.

"Min klient med familj har därefter tvingats flytta då "ingen rök utan eld" alltjämt råder. Det är min uppfattning att den allvarliga brottsmisstanken etc. motiverar ett högre skadestånd än vad som utgör praxis för den tid han varit frihetsberövad", skriver advokaten.

Nu tilldöms den oskyldigt misstänkte 7 725 kronor.

"Sökanden har rätt till ersättning för lidande enligt Justitiekanslems praxis. Hänsyn har tagits till den allvarliga brottsmisstanken", skriver JK i sitt beslut.

Ingen är ännu gripen för överfallen i Malmö.

Publicerad 22 May 2019 14:34