Det unga stjärnskottet Theoz var andraklassarnas val. I årets jury deltog elever från Ludvigsborg friskola och Kilhults skola.

Det unga stjärnskottet Theoz var andraklassarnas val. I årets jury deltog elever från Ludvigsborg friskola och Kilhults skola. Foto: Byrd/Thomas Persson

Folkfest på Hörbys gator när Kulturkalaset rullade in

Theoz, Wiktoria och Stor bland årets artister

HÖRBY.

Med dragplåster som Theoz, Wiktoria och Stor lockade Hörby Kulturkalas i vanlig ordning tusentals besökare. Tisdagen den 21 maj anordnades Hörbybornas eget kalas, i år för 16:e gången.

– Det blev jättelyckat, som alltid! Jag tycker att vi lyckades pricka in valet av artister, det var riktigt ösigt både på Gamla och Nya torg när Theoz, Wiktoria och stjärnskottet Agnes Frisk uppträdde, säger Emma Sander, projektledare för Hörby Kulturkalas.

Rockscenen, som gjorde comeback på årets kalas, blev också en succé.

– Det var fantastiskt bra band och bra uppslutning bland publiken. Även Ung scen har fått ett lyft och de bjöd på bland annat öppen scen, minitivoli och pingisturnering. Ungdomarna som varit involverade har gjort ett jättejobb.

Väderprognosen velade lite fram och tillbaka dagarna innan om det skulle regna eller inte, men när festen väl drog igång så var det uppehåll över Hörby.

– Det var väldigt nervöst innan. Det kom några droppar på förmiddagen men sedan var det uppehåll hela kvällen, tack och lov, säger Emma Sander.

Förra året lockade Kulturkalaset runt 8 000 besökare och även i år var det tusentals Hörbybor som tog sig ut på gatorna. Totalt uppträdde ett femtiotal artister på sju olika scener.

Nu ska Emma Sander och hennes kollegor utvärdera årets kalas och efter sommaren börjar arbetet med att planera inför nästa års festligheter.

– Det finns alltid saker som kan göras bättre, därför är det guld värt för oss att få höra vad besökarna tycker. Så att vi kan göra Kulturkalaset ännu bättre, säger Emma Sander.

Innan dess står fler evenemang på programmet, så som nationaldagsfirandet den 6 juni, Hörby marknad den 3–4 juli och allsångskvällar på Nya torg den 24 juli och 21 augusti.

Hörby Kulturskola bidrog med karnevalsstämning.

Hörby Kulturskola bidrog med karnevalsstämning. Foto: Byrd/Thomas Persson

Artisten Wiktoria har tävlat i Melodifestivalen inte mindre än tre gånger. På Hörby Kulturkalas fick hon hela Nya torg att gunga.

Artisten Wiktoria har tävlat i Melodifestivalen inte mindre än tre gånger. På Hörby Kulturkalas fick hon hela Nya torg att gunga. Foto: Byrd/Thomas Persson

Sociala medier-stjärnan Theoz uppträdde på Gamla torg under kvällen.

Sociala medier-stjärnan Theoz uppträdde på Gamla torg under kvällen. Foto: Byrd/Thomas Persson

Med sin personliga och countrydoftande röst har Wiktoria blivit en folkkär och älskad artist.

Med sin personliga och countrydoftande röst har Wiktoria blivit en folkkär och älskad artist. Foto: Byrd/Thomas Persson

Publicerad 22 May 2019 11:55