Brandplatsen där bråket uppstod.

Brandplatsen där bråket uppstod. Foto: Byrd/Claes Hall

Attackerade brandman under insats – döms: "En viktig signal"

Straffas med böter och skadestånd

LUND. Mannen gick till attack mot räddningstjänstens styrkeledare mitt under pågående insats. Nu döms han för förgripelse mot tjänsteman.

Det var i samband med en brand i en garagelänga i Lund den 8 oktober som den berusade mannen i 70-årsåldern gick till attack mot en styrkeledare från Räddningstjänsten Syd. Mannen menade på att det tagit för lång tid för dem att komma till platsen.

De båda männen började brottats och när den berusade mannen inte lugnade sig slog brandmannen till honom med ett knytnävsslag.

Mannen döms nu för förgripelse mot tjänsteman. Han ska betala 20 000 kronor i dagsböter och 5 000 kronor i skadestånd till brandmannen. Tingsrätten anser att brott kan styrkas utifrån vittnesförhör och en filminspelning som visar händelseförloppet.

I ett pressmeddelande uttrycker Linda Kazmierczak, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd, lättnad över domen.

– Det är en stor lättnad, och en viktig signal. Såhär beter man sig inte mot räddningstjänstens personal. Vi är där för att hjälpa till. Det är oerhört allvarligt att man hindrar en räddningsinsats.

Den nu dömde mannen har hela tiden nekat till brott och uppgett att han inte minns så mycket på grund av att han var berusad.

– Jag var med vid rättegången, och jag är besviken över att en vuxen människa inte ens står vid sina handlingar. Men det är skönt att samhället har sagt sitt, med klart besked. Och framför allt viktigt att den styrkeledare som utsatts får lägga detta bakom sig nu, säger Linda Kazmierczak.

Kort efter händelsen blev brandmannen tillfälligt tagen ur tjänst. En intern utredning slog senare fast att han handlat i nödvärn och att det inte fanns några skäl till disciplinära åtgärder.

Publicerad 22 May 2019 00:00