Tingsrätten i Köpenhamn.

Tingsrätten i Köpenhamn. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

IS-anhängare från Malmö döms för terroristbrott

Tänkte spränga bomber och knivhugga människor

KÖPENHAMN. För två år sen frikändes en 32-årig syrisk IS-anhängare från ett attentat mot en shiamuslimsk samlingslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Nu döms han till tolv års fängelse av tingsrätten i Köpenhamn för planering av terrorbrott. Mannen nekar till brott.

Av
Irene Alengo

Den syriska mannen som tidigare varit bosatt i Malmö har tillsammans med en annan landsman från Tyskland planerat att spränga bomber och gå till knivattack mot människor, rapporterar Kvällsposten.

I samma ärende har den tyska 21-åringen blivit dömd till sex och ett halv års fängelse. Han greps i november 2016 vid den tysk-danska gränsen med en ryggsäck fylld med flera olika farliga föremål.

Planen var att utrustningen skulle användas till ett terrordåd i Köpenhamn. Åklagaren hävdar att ryggsäcken skulle lämnas över till 32-åringen på Köpenhamns centralstation där han befann sig den dagen. Kuriren dök aldrig upp eftersom att han redan var gripen.

32-åringen nekade till brott och förnekar även att han har sympatier för IS. Hans advokat förklarar att han befann sig i Köpenhamn på grund av att han har råkat åka längre med Öresundståget.

Våren 2017 frikändes han av Malmö tingsrätt från ett brandattentat eftersom det inte hittades några tekniska bevis. Men samtidigt hade det överbevisats att han var IS-sympatisör och rätten valde att slå fast vid det.

”I stället framstår det som uppenbart att (den åtalade) sympatiserar med IS, något som kan tala för att han hade motiv till att anlägga branden men som inte bevisar att han gjorde det”, står det i domen.

Mannen planerar att överklaga sin dom i den danska hovrätten.

Publicerad 21 May 2019 13:37