Eleonora Johansson (M).

Eleonora Johansson (M). Foto: Pressbild samt Mostphotos.com

Så vill politiska styret enklare kunna döma IS-återvändare

Alliansen skriver förslag enligt Stockholmsmodell

HELSINGBORG.

Alliansen vill göra det lättare att utreda och sedermera döma eventuella personer som återvänt till Helsingborg från IS-aktiviteter.

Styret har skrivit ett förslag till kommunstyrelsen om att man vill tydliggöra för kommunanställda när de ska bryta mot rådande sekretess, och lämna ut information till polismyndigheten om misstänkta för lagbrott, folkmord eller för brott mot mänskligheten.

Man har kikat på hur man i Stockholm har arbetat med en metod som går ut på att man utökar samarbetet med polisen och gör så att socialnämnden står som officiell uppgiftslämnare.

– I Stockholm fattar deras motsvarighet till vårt sociala utskott beslut om vilken information som ska lämnas ut, för att ingen ska känna sig utpekad. Sedan går det via polisen till Riksenheten för internationell och Organiserad brottslighet (RIO). Detta för att motverka att information som man kommer över inte försvinner utan att det är tydligt hur informationen ska hanteras, säger kommunalrådet och socialnämndens ordförande Eleonora Johansson (M), som är ansvarig för frågan, i en kommentar till hd.se.

Viktigt att påpeka i sammanhanget är dock att Helsingborg inte är en av de 41 kommuner som enligt Säpo kan komma att hantera svenskar som rest till IS-kontrollerade områden. Fyra skånska kommuner är just nu med på listan. Det rör sig om Malmö, Lund, Landskrona och Kristianstad.

Publicerad 14 May 2019 11:58