Stylisteleverna Ida Clair, Emma Thorsén, Tilde Magnusson, Mathilda Söderling och Lovisa Svärd skapade en klänning av metallskräp.

Stylisteleverna Ida Clair, Emma Thorsén, Tilde Magnusson, Mathilda Söderling och Lovisa Svärd skapade en klänning av metallskräp. Foto. Privat

De skapar hållbart mode av metall: "Folk vände sig om på stan"

Blev slumpvis tilldelade material att arbeta i

DALBY/MALMÖ. Fem elever från Drottning Blankas gymnasium, Söderport, i Malmö har under tre veckor arbetat med att skapa en klänning helt gjord av metall.

Av
Maja Wiezell

Lovisa Svärd från Dalby är en av kreatörerna till klänningen och berättar att skolprojektet fokuserade på användning av återvunnet material. Temat var hållbart mode.

– Allt började med att vi blev indelade i fem grupper som slumpvis blev tilldelade fem olika material att arbeta med, säger Lovisa Svärd.

Sedan började jakten på den återvunna metallen. Klänningen fick endast vara av återvunnet material. Lovisa berättar att de samlade massa burkar och ståltråd i början av projektet. I starten fick de kommentarer från närstående som tydde till att det skulle bli svårt att genomföra skapandet.

– Våra föräldrar sa att vi tagit alldeles för mycket vatten över huvudet, säger Lovisa Svärd.

Men det var övervinnerligt att slutföra arbetet – med hyllat resultat. Under arbetstidens gång så kom de på flera idéer till hur kreationen skulle se ut, och testade allt från aliminiumfolié till burkar...

Foto. Privat

– Det är kul att få vara kreativ och jobba med nya material som man kanske inte hade jobbat med annars, säger Lovisa Svärd.

De fem eleverna studerar första året på stylistprogrammet där de lär sig om allt ifrån hårstyling till mode. Lovisa har en dröm om att bli en framtida kläddesigner och tycker att uppgiften var rolig att arbeta med.

När klänningen var färdig så gick gruppen ut på Malmös gator för fotografering.

– Vi fick flera kommentarer av dem vi passerade. Det kom både en fotograf och en bloggare som ville ta bilder, berättar Lovisa Svärd.

Utställning av arbetet blir av redovisning på skolans fotovägg.

Publicerad 14 May 2019 00:00