Brandbekämpning under tisdagen fortsätter under onsdagen.

Brandbekämpning under tisdagen fortsätter under onsdagen. Foto: Anders G Bergquist

Skogsbranden i Hästveda: Nu sätts fler flygresurser in

Flera personer har evakuerats från lågorna

HÄSTVEDA. Sedan igår förmiddag har bränderna rasat på Åbuamossen utanför Hästveda. Räddningtjänsten har kämpat under natten med att bekämpa elden. Nu sätts fler flygresurser in för att vattenbomba området.

Av
Andreas Holm

– Någon gång under morgonen kommer flygresurser att vattenbomba området och bistå räddningstjänsten i arbetet, säger Peter Kjällkvist, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Under tisdagen spred sig lågorna i området och när Lokaltidningen var på plats under eftermiddagen och kvällen jobbade bortåt 100 brandmän och militärer med släckningsarbetet. Fyra helikoptrar sattes också in för att vattenbomba två områden, som var inringade.

Under tisdagen användes ett stort antal helikoptrar i släcknignsarbetet. Under morgonen lyfter de igen för att bekämpa lågorna.

– Vi har flygresurser i form av fem helikoptrar som kommer fortsätta vattenbomba området under dagen, säger Lars Wannong, insatsledare på räddningstjänsten Hässleholm/Perstorp.

Hur ser det ut i området?

– Det brinner fortfarande. Vi kommer dra på för fullt och nyss skickade jag iväg flera fordon och brandmän till området som ska offensivt bekämpa branden under förmiddagen och resten av dagen om så krävs.

I samband med släckningsarbetet tog dricksvattnet slut, men ska under tisdagskvällen åter satts igång.

"Vattnet är åter igång i Hästveda efter tidigare avbrott. Vattnet kan vara missfärgat inledningsvis, spola därför tills vattnet är klart innan ni använder det till mat eller dricksvatten. Boende kring Hästveda uppmanas att vara sparsamma med vattnet medan släckningsarbetet pågår.", skriver Hässleholms kommun på sin hemsida.

Delar av väg 1940 samt delar av väg 1941 är avstängda under tisdagskvällen. Fler vägar kan komma att stängas av beroende på hur branden sprider sig. Även skolskjutsar på de avstängda vägarna kommer inte att kunna trafikeras under onsdagen. "Vårdnadshavare uppmanas att inte lämna barn vid busshållplatserna utan att ha kontrollerat att bussen går enligt ordinare turlista.", skriver kommunen på sin hemsida.

Flera personer har under kvällen och natten evakuerats från det brandhärjade området. Evakuerade personer kan bege sig till Hantverksgården i Hästveda, där kommunen har öppnat upp lokalen och personal finns på plats.

– Polis på plats har bistått räddningstjänsten med att evakuera 47 personer från 23 hushåll och spärrat av vägar i området. I nuläget finns inga uppgifter på att varken människor eller tamboskap skadats vid bränderna, säger Peter Kjällvkist, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Det finns för närvarande ingen misstanke om att brott ligger bakom.

Publicerad 24 April 2019 07:46