Från vänster arkeotekniker Lennart Nilsson, adjunkt Peter Johnsson LTH, tekn. dr Sara Johansson LTH, som leder arbetet och arkeoteknikern Stefan Persson som släpar på georadarn.

Från vänster arkeotekniker Lennart Nilsson, adjunkt Peter Johnsson LTH, tekn. dr Sara Johansson LTH, som leder arbetet och arkeoteknikern Stefan Persson som släpar på georadarn. Foto: Anders Ödman

Jakten på bevis efter tusen år gammal bro

Anders Ödman hoppas ha tur

KÄVLINGE.

Docenten Anders Ödman misstänker att det har funnits en bro över Kävlingeån vid Veken bakom gamla sockerbruket. Nu söker han och hans kollegor efter bevis.

Av
John Nordh

Bron ska vara omskriven redan på 1260-talet i en berättelse om slaget på Kävlingebro år 1020.

– Det finns en krönika som är från 1260 som väldigt väl beskriver en träbro på platsen och ett slag som skedde där under den sena vikingatiden, säger Anders Ödman.

På platsen har han tidigare hittat en stor kreatursfålla och en vadplats över ån – ett grund där han tror de forna Kävlingeborna vadade över för att kunna ta sig till Lund.

– Var det översvämning så gick det inte att ta sig över. Då fick man snällt stanna på den sidan av ån, säger Anders Ödman.

Med en bro skulle problematiken kunna lösas. Enligt docenten har det därför vanligtvis funnits en väg eller en bro i närheten av sådana vadplatser. Bland annat har en bro hittats i närheten av en liknande plats i Danmark. Anders Ödman hoppas nu på att kunna hitta bevis för en bro även i Kävlinge.

Det han letar efter är pålar i marken. Tillsammans med kollegor vid Lunds universitet samt frivilliga från hembygdsföreningen och från olika organisationer har han nu arbetat på platsen under veckan. Med hjälp av en georadar kan de se ner i marken. Tekniken liknar ett ekolod som används för att se ner i vatten. Om några veckor ska dykare även undersöka Kävlingeåns botten i jakt på bevis.

Anders Ödman hoppas kunna ha tur i jakten på en eventuell bro men säger helt ärligt att chansen att hitta några bevis är liten.

– Det är värt ett försök. Många forskare ser gärna omöjligheter men jag vill hellre se möjligheter. Har det funnits en bro så har detta tidigare varit en väldigt viktig plats i Kävlinge.

Anders Ödman.

Anders Ödman. Arkivfoto: Lena Karlsson

Publicerad 24 April 2019 08:17