Utbetalningarna gjordes mellan 2015 och 2017.

Utbetalningarna gjordes mellan 2015 och 2017. Foto: mostphotos.com

Fuskade med föräldrapenning – krävs på 366 000 kronor

Jobbade samtidigt som han fick bidrag

VELLINGE.

En 33-årig man ska betala tillbaka 366 000 kronor till Försäkringskassan. Enligt beslut ska mannen bland annat ha jobbat under de dagar som han begärde föräldrapenning för.

I Försäkringskassans beslut står det att mannen inte har avstått från arbete i korrekt omfattning, att barnet har varit närvarande i barnomsorgen och att barnet har haft planerad ledighet under dagar som han har begärt och fått tillfällig föräldrapenning för.

Uppgifterna visar även att han har varit semesterledig och frånvarande på grund av egen sjukdom.

Därför ska mannen betala tillbaka de 366 668 kronor som han har fått för mycket i föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.

En förutsättning för att ha rätt till tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning är att man har avstått från arbete för att vårda barn. Föräldrapenningförmåner betalas inte ut för dag då förälder är semesterledig, eller för dag då arbetsgivaren ska svara för sjuklön. För att ha rätt till föräldrapenning på sjukpenningnivå för arbetsfria dagar/helgdagar måste man ta ut föräldrapenning, och avstå från arbete för att vårda barn, dagen före eller efter de arbetsfria dagarna.

.

Publicerad 24 April 2019 10:00