Under presskonferensen dementerade Melissa Millbourn, informationsbefäl på räddningstjänstens stab uppgifterna om att branden ska vara under kontroll.

Under presskonferensen dementerade Melissa Millbourn, informationsbefäl på räddningstjänstens stab uppgifterna om att branden ska vara under kontroll. Foto. Anders G Bergquist

En av de största skogsbränderna i Skånes historia – 800 hektar påverkas

Branden är inte under kontroll

HÄSTVEDA. SOS gick i morse ut med att faran är över i Hästveda. " Det är helt felaktigt och vi beklagar djupt de uppgifterna. Vi kan inte säga att branden är under kontroll", säger Melissa Millbourn, räddningstjänstens informationsansvariga under en presskonferens vid lunch.

Av
Anders G Bergquist

Omkring 30 brandmän och fyra räddningshelikoptrar arbetar för närvarande med att släcka branden som rasat i Hästveda sedan lunchtid i går.

Massiva insatser har hittills lagts på släckningsarbetet och branden var under förmiddagen omrongad. I takt med att vinden tilltar föreligger dock risk att branden sprider sig på nytt.

– Om det blir värre kan vi snabbt få hit resurser från i första hand hela Skåne, säger Melissa Milbourn.

Tillsammans med polisen Fredrik Bumark, kommunens säkerhetssamordnare Kajsa Hermansson, kommundirektören Bengt-Arne Persson och kommunalrådet Lars Johnson gick hon vid lunchtid igenom läget inför Skånes samlade presskås.

– Läget är väldigt allvarligt och det är den största branden i kommunens historia. Jag lider med alla drabbade, säger Lars Johnsson.

Räddningstjänst, polis och Hässleholm kommun höll under eftermiddagen en presskonferens i Hantverkaregården i Hästveda.

Räddningstjänst, polis och Hässleholm kommun höll under eftermiddagen en presskonferens i Hantverkaregården i Hästveda. Foto. Anders G Bergquist

– Alla i räddningsinsatsen har gjort en fantastiska insatser, men utan de 13 lantbrukare som kör med gödseltankar och sprider vatten i området hade det sett helt annorlunda ut. De har gjort helt avgörande insatser, säger Lars Johnsson.

Ett femtiotal personer har hittills evakuerats från sina he, och det kommer att dröja minst ett dygn innan de kan återvända hem.

Branden hittills är omkring 800 hektar totalt, vilket gör det till en av de största bränderna i Skånes historia. Omkring 200 hektar är akut branddrabbat.

Publicerad 24 April 2019 13:57