Andreas Wennborg är en av fem i laget Mugworts som ska tävla i SM i grillning. Övriga deltagare är Christian och Hampus Nordahl från Helsingborg, Johan Kentmo från Linköping och Johan Kullberg från Gråbo.

Andreas Wennborg är en av fem i laget Mugworts som ska tävla i SM i grillning. Övriga deltagare är Christian och Hampus Nordahl från Helsingborg, Johan Kentmo från Linköping och Johan Kullberg från Gråbo. Foto: Mikael Öhrn

Glödhet inför SM i grillning: "Vi åker för att hämta guldmedaljen"

ÄNGELHOLM.

Ängelholmskocken Andreas Wennborg är redo för revansch i SM i grillning. Förra året slutade han och lagkamraterna på en silverplats.

Av
Martin Wingren

Andreas Wennborg, känd som tidigare deltagare i Sveriges mästerkock, är eld och lågor när det kommer till grillning. Den 15-16 juni avgörs Barbeque-SM 2019 i Alingsås.

– Grillning handlar om att förstå eld och temperatur. Och så ska man ha tålamod, säger Wennborg som till vardags är kökschef på Orangeriet i Varalöv.

Han lägger ned träklossar av ek i grillen, spillbitar från en tröskeltillverkare som nu får tjäna som smaksättare för den rätta rökiga tonen.

Foto: Mikael Öhrn

– Man ska använda riktig kol, inte briketter. Röken ska vara blå/genomskinlig, inte vit –då smakar maten som eldsvåda, säger Andreas Wennborg och ler.

Förra året slutade han och laget Mugworts på en andraplats men i år det bara guld som gäller, menar grillmästaren.

– Vi åker för att hämta guldmedaljen, när jag är med i något så går jag alltid in för att vinna. Då krävs det att vi är 100 procent fokuserade, säger han och fortsätter:

– Men det är en otrolig sammanhållning och ett festligt tillfälle.

I tävlingen, som pågår under två dagar, gör 15 lag upp om att bli svenska grillmästare och det är sju rätter som ska lagas, allt från pulled pork till vegetariskt och efterrätt. Wennborg har fått ansvaret för den svåraste rätten – oxbringan.

Spillbitar från en tillverkare av trösklar används för att få till en rökig smak.

Spillbitar från en tillverkare av trösklar används för att få till en rökig smak. Foto: Mikael Öhrn

– Kan man grilla oxbringa, då kan man grilla. Det är det som skiljer agnarna från vetet, det är en lurig köttbit. Det är som att lägga avgörande straffen i en Champions league-final. Om den misslyckas så förlorar man hela tävlingen, säger han.

Temperaturen är viktig vid grillning.

Temperaturen är viktig vid grillning. "Det ska vara så varmt så du inte kan hålla handen ovanför gallret", säger Andreas Wennborg. Foto: Mikael Öhrn

Wennborgs ingredienser för att bli en grillmästare

Tålamod: "Nummer ett är att du ska ha ett intresse. Som hänger ihop med att ha ett tålamod som inte tryter, du måste låta grillningen ta tid".

Eld och lågor: "Du måste ha bra koll på eld och temperatur. Det måste vara så varmt så att du inte kan hålla handen ovanför gallret. Misstaget många gör är att slänga på köttbiten för tidigt, då kokar du köttet istället för att grilla det".

Förståelse: "Man ska ha en grundläggande förståelse för hur kött beter sig".

Publicerad 20 April 2019 00:00