Foto: Privat

Över 150 mopeder är målet inför årets premiärtur

Pinnagas moppers arrangerar sin årliga mopedrunda

BROMÖLLA. Årets första mopedtur den 1 maj har blivit en tradition för Pinnagas moppers i Bromölla. I fjol deltog runt 130 ekipage och i år siktar man på att nå över 150 deltagare.

Precis som tidigare startar rundan med en kortege genom Bromölla och rundan blir i år runt sex mil på de skånska vägarna runt om i trakten bort mot Österslöv och vidare. En av arrangörerna är Bo Alm som varje år ser till att rundan blir av.

Varför känns det viktigt att föra traditionen vidare med en gemensam premiärtur?

– Vi är otroligt stolta över vår runda. Dels blir det ett sätt att få träffas med många likasinnade och dels får vi chansen att göra fin reklam för vår vackra omgivning. Vi sätter småbyar som, Näsum,Valje, Gualöv, Nymölla med flera på kartan. Vi får också chansen att sätta vår prägel på hur vi tycker en fin mopperunda ska genomföras. Sedan sprider vi intresset för mopeder och det är något vi alla brinner för i gruppen.

Hur ofta är ni ute och rastar era mopeder under sommarhalvåret?

– Så fort man har en ledig stund över och solen skiner så ger man sig ut på en tur i närområdet. Känslan att glida fram i lugn takt och njuta av närområdet och känna alla lukter är en obeskrivlig känsla av frihet. Det händer att jag tar en tur på julafton också om det inte är snö men då är det många som tittar på en.

Varför bör man köra med er den 1 maj?

– De som aldrig prövat att vara på moppetur, har verkligen missat något. Så är man sugen är det bara att dyka upp klockan 10 vid DinX i Bromölla.

Hur ser ditt eget mopedstall ut?

– Själv har jag tre mopeder: En Puch Nevada 1978, en Puch Alabama 1971 och en piaggio ciao 1986. De andra i Pinnagas moppers har många fler. Men jag hinner inte köra så ofta som jag vill så jag är väldigt glad och nöjd med mina tre.

Hur får man de här gamla vrålåken att rulla?

– Att ha gamla mopeder innebär alltid mycket skruvande. Mycket behöver bytas ut och underhållas. Detta löser man på egen hand eller tar hjälp av kompisar med sådant man inte klarar själv. Men man får ha en förstående familj.

Hur ser drömmopeden ut?

– Min dröm moped är en röd Puch Nevada. Då jag själv har en blå redan. Men den röda Nevadan är otroligt vacker tycker jag. Även en Puch Cross är något jag tycker är magiskt. Men det viktiga är att det är en Puch.

Publicerad 12 April 2019 00:00