Foto: Macs Moser

Foto: Macs Moser

Förskräckligt smink som karriär

”Att vara kreativ och klippa och klistra är min grej”

MALMÖ. Ellinor Rosander är 24-åringen från Skanör som satsat på en karriär med skräck-make up. I en källare i Västra Hamnen i Malmö lever hon ut sina drömmar och klipper och klistrar ihop de mest kreativa skapelser. Sedan sex år tillbaka har hon en Youtube-kanal med ett stort antal internationella följare.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Bild var det ämne som Ellinor Rosander tyckte var roligast i skolan. I gymnasiet gick det inte att rikta in sig enbart på bild så Ellinor började läsa make up artist-linjen istället.

– Det var ren tur att jag började den linjen. Jag hade bra betyg så mina föräldrar undrade varför jag skulle sminka i tre år. Vad skulle jag bli sen? Men för mig var det viktigt att trivas med det jag läste och att vara kreativ gör mig motiverad.

I tvåan på gymnasiet började Ellinor att tävla i håruppsättningar och smink. Hon vann flera tävlingar och tyckte att det var roligt med kreativt byggande, som hon kallar det.

– En gång gjorde jag till exempel ett lejonhuvud av hår ovanpå testdockans huvud.

En klasskamrat bad Ellinor att följa med på en sminksession som hon var nervös inför. Där mötte Ellinor Macs Moser, fotografen som hon har arbetat med sedan dess.

Ellinor och Macs började med att göra vanliga traditionella sminkningar och make up-jobb tillsammans. det gick bra men runt halloween väcktes tankarna på att göra en kreativ och läskig sminkning. Ellinor hade en idé och frågade Macs om han ville fotografera när hon byggde upp sminkningen steg för steg, men han ville hellre filma. Filmen fick bra genomslag på Youtube och sedan dess har kanalens fokus varit tema skräck.

– Jag fascineras av hantverket. Att vara kreativ och klippa och klistra är min grej. Jag gillar stora effekter. Nu sist har jag gjort en Medusa-sminkning med ett stort hår av ormar. Det är jätteroligt.

Ellinor berättar att hon inte är så förtjust i skräckgenren annars men när det kommer till sminkningar med skräcktema så får hennes kreativa sida utlopp.

– Jag gillar inte skräck annars men när något inte är äkta, som med smink, då tycker jag inte att det är äckligt längre. Jag tycker om att göra det så häftigt som möjligt med så enkla medel som möjligt.

Sedan 2013 har Ellinor Rosander och Macs Mosers Youtube-kanal nått ut till nästan en miljon följare världen över. Ellinor berättar att de inte har något tal i sina videos har gjort att de har kunnat få tittare oberoende av språk. Idag kommer runt hälften av följarna från USA men även i Canada och Filippinerna är kanalen populär.

Har du någon gång varit intresserad av att jobba inom filmbranschen?

– Jag har jobbat med ett par filmer redan, det kan vara rätt kul men det är inte lika kreativt som min Youtube-kanal. Filmvärlden är väldigt industriell, man får inte bestämma så mycket själv. Men det är klart, hade jag fått frågan om att vara med och sminka till Pirates of the Carribean så hade jag inte tackat nej.

År 2016 vann Ellinor Rosander tävlingen Nordic face awards. Året därpå ledde hon galan på Cirkus i Stockholm. Hon trivs med alla spridda uppdrag som Youtube-kanalen ger men programledare är ett jobb som hon är nyfiken på att testa igen. Annars är det en flytt till USA som hägrar. Där tror hon att hon hade känt sig hemma.

– Jag har förberett en karriär för att kunna flytta till USA. Svenskheten är också speciell, svenskar ser men de vill inte att man ser att de ser. Jag är en person som bjuder på mig själv.

Ellinor berättar att personalen som jobbar på Ica i Skanör där hon bor har sett henne i alla möjliga sminkningar och karaktärer.

– Jag tänker inte på att det kanske är för att jag har blod i pannan som folk tittar.

Just nu håller Ellinor Rosander workshops i skräck-make up i Dublin tillsammans med en make up-artist från filmindustrin som heter Ali Gordon. Om intresse finns är tanken att hålla workshops i Malmö till hösten.

Foto: Macs Moser

Foto: Macs Moser

Publicerad 23 March 2019 00:00