Prisutvecklingen för fritidshus i Skåne kan skilja sig mycket åt från kommun till kommun.

Prisutvecklingen för fritidshus i Skåne kan skilja sig mycket åt från kommun till kommun. Foto: Mostphotos.

Fritidshuspriserna i Skåne minskar

"Klippan sticker ut med kraftigt sjunkande priser"

SKÅNE.

Prisutvecklingen på fritidshus i Skåne sjunker generellt och ligger under rikssnittet. Det visar statistik som Fastighetsbyrån sammanställt. Det är dock stora skillnader mellan kommuner, i Sjöbo har priserna ökat med 47 procent jämfört med Klippan där de sjunkit med 29 procent.

Av
André Kvist

Våren står inför dörren och det innebär att marknaden för fritidshus nu börjar få fart. Fastightesbyrån presenterar nu prisutvecklingen utifrån statistik från Svenk Mäklarstatistik. I landet har priserna ökat med 17 procent på fem år men i Skåne har priserna däremot sjunkit med 9 procent.

– Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner men på riksnivå har fritidshus inte stigit lika mycket som permanentbostäder de senaste fem åren. Mer restriktiv utlåning och avmattning för villor och bostadsrätter gör också att färre har utrymme för fritidshusköp, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

I Skåne är det samtidigt märkbara skillnader mellan kommunerna. Sjöbo är den kommun där priserna har ökat mest med hela 47 procent. Jämfört med landet övriga kommuner hamnar man först på en 33:e plats över mest procentuell ökning. Den kommun som ligger i topp är Bollnäs med 147 procent.

I Klippans kommun syns en annan trend, här har priserna sjunkit med 29 procent på fem år. Bara fyra kommuner i landet har en större prisminskning.

– Skåne är ett av två län i landet där priserna på fritidshus sjunkit de senaste fem åren. Det är dock ett par kommuner som drar ner genomsnittet och Klippan sticker ut med kraftigt sjunkande priser, säger Johan Engström.

Fakta

Kommunsiffror Skåne län

Sjöbo, + 47 %

Hässleholm, +44 %

Simrishamn, +42 %

Kristianstad,. +13 %

Hörby, +10 %

Ängelholm, +9 %

Båstad, +1 %

Örkelljunga 0 %

Vellinge,-1 %

Höör, -10 %

Klippan, -29 %

Källa: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik.

Publicerad 21 March 2019 11:50