Efter storstädningen är vinterkräksjukan officiellt borta.

Efter storstädningen är vinterkräksjukan officiellt borta. Foto: Niklas Laurin / Region Skåne

Efter kräksjukan: Hela sjukhuset öppet igen

En veckas storstädning fick bort fruktade epidemin

YSTAD.

För en vecka sedan stängdes två avdelningar på Ystads lasarett av en epidemi av vinterkräksjuka. På onsdagseftermiddag kunde alla vårdplatser åter användas. "Jag är mycket stolt att vi fick bukt på det så snabbt", säger Eva Berggren Josefsson som är verksamhetschef på Ystads lasarett.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det är inte alldeles ovanligt att det extremt smittsamma caliciviruset letar sig in på exempelvis sjukhusavdelningar. Från att man känt sig helt frisk tills dess att man kaskadkräks kan det gå på några minuter.

– Många vet inte om att de är sjuka och har man inte varit noggrann med handhygienen är det risk att smittan sprids. Dessutom är vi ju ett akutsjukhus, och de flesta kommer till oss för att de är sjuka, så risken att bli smittad är extra stor, förklarar Eva Berggren Josefsson.

Så fort indikationer om att det fanns calicivirus på sjukhuset sökte man igenom alla avdelningar efter symtom.

Problemen visade sig finnas på avdelning sex och sju.

– Vi gjorde en total nedstängning, de sjuka fick inte lov att lämna sina rum och personalen bar skyddskläder, förklarar Eva Berggren Josefsson. Alla besök förbjöds och varenda kvadratcentimeter av lasarettet har städats med bland annat klor.

Under hela helgen har extrainsatt personal smittstädat och den normalt helgstängda avdelning 2 tog emot patienter både lördag och söndag.

– Alla har gjort ett fantastiskt arbete och det har gett resultat. Prover visar att vi inte längre har någon avdelning som är smittad av calicivirus, förklarar Eva Berggren Josefsson.

En vecka kan tyckas långt, men är inte det när det gäller epidemier av vinterkräksjuka.

– Sånt här kan hålla i sig i många veckor, så det har varit ett snabbt förlopp, konstaterar Eva Berggren Josefsson.

Publicerad 21 March 2019 10:06