En av bilderna i Finjafotografens reportage. Foto: Jörgen Johansson

En av bilderna i Finjafotografens reportage. Foto: Jörgen Johansson Foto: Jörgen Johansson

Dokumenterade sin egen resa som cancersjuk – vann årets bildreportage

Jörgen Johansson vinner ännu en gång

HÄSSLEHOLM

. Jörgen Johansson har haft ett tufft år bakom sig. En hjärntumör tvingade Finjafotografen att stanna upp och leva i nuet. Samtidigt dokumenterade han resan som sjukdomen inneburit och för det bildreportaget har nu Jörgen Johansson tagit hem förstapriset för Årets Bildreportage.

Trots att det har hunnit gå några dagar sedan utmärkelsen så berättar Jörgen Johansson att han fortfarande inte riktigt hunnit smäkta vinsten.

Frilansfotografen från Finja vann priset, Årets bästa bildreportage.

Frilansfotografen från Finja vann priset, Årets bästa bildreportage. Foto: Paola Nordgren

– Det har varit en av de största stunderna för mig som fotograf både känslomässigt och starkt. Cancern är ett helvete och för mig fungerade fotografin som hjälp och stöd, berättar Jörgen Johansson.

Med andra ord slog det högst personliga bildreportaget ut en rad andra nyhetsbilder något som gör att det också betyder extra mycket för Jörgen Johansson att ta hem priset just i år.

– Detta är den tyngsta dokumentär jag gjort och den handlar om mig själv. Jag känner mig stolt, glad och tacksam över att jag orkade genomföra den. Priset sporrar mig dessutom att fortsätta dokumentera min resa, berättar Jörgen Johansson som ännu inte är helt färdigbehandlad för sin hjärntumör.

I höstas vann han årets kulturpris i Hässleholms kommun och 2005 vann han pris för årets bästa nyhetsbild. Han har tidigare jobbat på bland annat Norra Skåne och Kristianstadsbladet men idag jobbar han som frilansfotograf och med egna projekt.

Publicerad 21 March 2019 00:00