Agnes och Elias Våhlund.

Agnes och Elias Våhlund. Foto. Kajsa Göransson – Nordstedts

Populärt författarpar gästar Sveriges största litteraturfestival

Stort fokus på eget skapande

LUND. Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur är tillbaka. En vecka fullspäckad av litteraturevent som föreställningar, boksläpp, och spännande gäster. "Vi är väldigt glada och stolta över att få vara med", Elias Våhlund, författare och gäst i årets Litteralund.

Av
André Färnsveden

Varje år arrangeras Litteralund för barn- och unga med ett intresse för litteratur. Festivalen ska vara från 7-12 april.

Fokus ligger i att inspirera till läsning och lära barn att skriva och skapa genom olika roliga aktiviteter och workshops. Både skriv workshops där barnen får skapa egna berättelser och bildworkshops där de får pröva på skrapkartong, serieteckning och att rita sina egna påhittade djur.

Nytt för i år är att Elias och Agnes Våhlund, som har blivit hyllade för sin bokserie ”En handbok för superhjältar”, ska vara med för första gången.

– Det känns jättekul att äntligen få vara med! Vi har hört och läst väldigt mycket om det och kände att det här var en av de grejerna vi verkligen ville göra i år, säger Elias Våhlund.

Elias och Agnes ska hålla i en högläsning på Litteralund, av sin bokserie som består av fyra böcker. Alla fyra böcker hamnade på topp tio bäst säljande barnböcker 2018. Deras fjärde bok blev den som sålde bäst av alla barnböcker förra året trots att den bara var ute i en månad.

Förutom högläsningen ska författarparet även hålla i kurser för barn där de får testa på att skriva sina egna superhjälteberättelser.

– Det blir en ganska grundläggande intensivkurs i dramaturgi, kan man säga. Tanken är att man med erfarenheten av den här kursen ska kunna gå vidare och skriva sina egna berättelser, säger Elias Våhlund.

Ylva Hällen som är känd från barnprogram så som Bolibompa och Minimello och som har skrivit böckerna om Ylvana ska också gästa i år. Det ska även skrivpedagogen och författaren Malin Eriksson som ska hålla i en workshop där barn kan skapa sina egna världar. Andy Griffiths, som har skrivit ”Trädkojan”-serien reser hela vägen från Australien för att berätta om sina böcker.

Publicerad 20 March 2019 09:12