Linda Svärd hoppas att återbrukstrenden är här för att stanna.

Linda Svärd hoppas att återbrukstrenden är här för att stanna. Foto. Privat/Adobe Stock

Här byter grannarna kläder med varandra: "Får en att våga prova mer"

Nytt koncept med vandrande "Swop-påsar" sprider sig

DALBY. Bara för att man själv tröttnat på ett plagg behöver det inte betyda att det inte förtjänar nytt liv hos någon annan. I Dalby har man tagit fasta på återbruk genom såväl lokala klädbytarpartyn som vandrande swop-påsar. "Det har varit ett enormt intresse".

Att second-handshopping fått en renässans de senaste åren har nog inte undgått någon. I lokala Facebookgrupper säljs det och byts som aldrig förr och i Malmö har grundaren av populära "Swop shop" fått folk att slänga sig med helt nya verb – att swopppa har blivit ett begrepp som är här för att stanna. Det menar i alla fall Linda Svärd som i dagarna startat gruppen Dalbys vandrande Swop-påsar för byns invånare.

– Idén har vi fått från Swop Shop i Malmö där det funnits ett tag. Det går till så att man hämtar en klädpåse hos mig eller någon annan. Sedan kan man i lugn och ro prova det som ligger i den. Det man gillar tar man själv och det som man inte känner för skickar man vidare tillsammans med något plagg från sin egen garderob som man inte längre använder. Det enda kravet är att det ska vara helt och rent, förklarar Linda Svärd.

Eva Fjellström är en av flera som tagit tillfället i akt att förnya sin garderob.

Eva Fjellström är en av flera som tagit tillfället i akt att förnya sin garderob. Foto. Privat

Klädpåsarna som sorteras efter storlek kan i princip innehålla vad som helst.

– Man ska inte vara rädd för att lägga ner något bara för att man själv inte gillar det längre. Det kan finnas andra som tycker det är jättefint, säger Linda Svärd, som tillsammans med sina vänner anordnat klädbytarpartyn under många år.

– Då samlas vi och fikar samtidigt som vi visar kläder för varandra. Vid ett tillfälle minns jag att det var någon som ville bli av med en skjorta som hon köpt till en maskerad. En annan tyckte den var jättefin att använda som blus. Smaken är som baken.

Sedan Linda startade gruppen för Dalbys vandrande Swop-påsar i helgen har redan ett femtiotal medlemmar anslutit sig.

– Det har varit ett enormt intresse. Många är nyfikna och vill prova. Samtliga påsar jag hade förberett har redan delats ut. Sen får vi se hur det utvecklar sig och hur många som väljer att stanna, men jag hoppas på en snöbollseffekt och att bytestrenden är här för att stanna. Vi behöver överlag minska vår konsumtion och dessutom är det kul att byta med varandra. Det får en att våga prova sådant som man aldrig skulle provat i butik, säger Linda Svärd.

För närvarande är det mest tjejer som anslutit sig till gruppen, men Linda hoppas på att männen snart också ska hoppa på second-handvågen.

Publicerad 19 March 2019 00:00