Många orossamtal inkommer till polisen för att man blivit kontaktad av okända genom dörrknackning eller telefonsamtal.

Många orossamtal inkommer till polisen för att man blivit kontaktad av okända genom dörrknackning eller telefonsamtal. "Ofta handlar det om företag som vill boka tid för hembesök", säger kommunpolisen Bo Blixt. Foto: Adobe Stock/Martin Wingren

Polisen varnar för fortsatta bluffkontakter: "Lämna aldrig ut uppgifter"

Samtalen från utsatta personer strömmar in till polisen

BJUV/ÅSTORP.

Samtalen och påringningarna i Bjuv och Åstorp fortsätter och många orossamtal inkommer till polisen för att man blivit kontaktad av okända genom dörrknackning eller telefonsamtal.

Redan i februari gick lokalpolisen ut och varnade för nya bedrägerimetoder mot privatpersoner där bland annat Bjuvsbor fick besök hemma av personer som uppgav sig att komma från exempelvis hemtjänsten. Anmälare hade även blivit kontaktade av personer via telefon som uppgav sig vilja se över brandskyddet.

Och orossamtalen från utsatta – främst äldre eller anhöriga – fortsätter att inkomma till polisen.

– Ofta handlar det om företag som vill boka tid för hembesök eller som vill komma in i bostaden för att kontrollera eller komplettera något. Främst äldre hör av sig men även anhöriga till äldre, säger kommunpolisen Bo Blixt, på nordvästskånska polisens facebooksida.

Polisen menar dock att det är svårt att avgöra vilka uppringare som är seriösa eller inte. Många bedragare kopierar seriösa företags sätt att erbjuda tjänster men där man eventuellt rekognoscerar för att komma tillbaka för att göra inbrott eller för att stjäla saker på plats direkt.

Bo Blixt vill råda till att aldrig släppa in någon som man inte har identifierat. Och sedan tidigare har flera personer fått påhälsning från personer som utgett sig från att vara brandmän, från hemtjänsten eller sjukvården och till och med poliser.

– Lämna aldrig någonsin ut några personliga uppgifter som PIN-koder eller andra mycket personliga uppgifter via telefon, säger Bo Blixt.

Publicerad 14 March 2019 00:00