Bild från en rekonstruktion på olycksplatsen. Bilisten kom från samma håll och i samma riktning som brandbilen på bilden är på väg. Framför brandbilen syns farthindret, övergångsstället och cykelpassagen. Mannen cyklade på passagen från höger sida av bilden till den vänstra. Kollisionen skedde i höjd med brandmannen längst till vänster.

Bild från en rekonstruktion på olycksplatsen. Bilisten kom från samma håll och i samma riktning som brandbilen på bilden är på väg. Framför brandbilen syns farthindret, övergångsstället och cykelpassagen. Mannen cyklade på passagen från höger sida av bilden till den vänstra. Kollisionen skedde i höjd med brandmannen längst till vänster. Foto: Polisen

Bilist körde på cyklist på cykelpassage – frias från brott

Två typer av korsningar med olika regler

MALMÖ. Malmö har två typer av korsningar mellan cyklister och bilister där olika regler gäller. En kvinna som åtalats för att ha kört på en cyklist vid en cykelpassage frias nu av tingsrätten.

Det var i somras som kvinnan kom körandes i sin bil på Norra Grängesbergsgatan. Hon närmade sig ett farthinder och en obevakad cykelpassage när hon fick syn på en cyklist och saktade ner farten. Hon räknade med att cyklisten skulle göra detsamma.

Cyklisten säger sig aldrig ha sett någon bil. Han fortsatte ut över passagen och olyckan var ett faktum. Mannen fick föras till sjukhus där det konstaterades att han fått flera frakturer på ryggkotor i ländryggen och på bröstkorgen.

Bilisten åtalades för brott mot trafikförordningen och vållande till kroppsskada, men nu frikänns kvinnan alltså av Malmö tingsrätt.

Domstolen konstaterar att olika regler gäller beroende på vilken typ av korsning det rör sig om.

Vid cykelöverfarter måste bilisterna väja för cyklister, vilket framgår av särskilda blå cykelöverfartsskyltar.

När det däremot kommer till obevakade cykelpassager – som i det här fallet – har både bilister och cyklister samma skyldighet att vara uppmärksamma på sina medtrafikanter.

Tingsrätten påpekar att det är god sikt i den aktuella korsningen och anser att det är cyklisten som gjort fel eftersom han inte uppmärksammat bilen och saktat ner.

”I stället talar det faktum att NN vid kollisionen hade hunnit passera nästan hela cykelpassagen för att han höll en förhållandevis hög hastighet”, skriver tingsrätten.

Exempel på cykelöverfart. Notera den övre skylten och de vita varningstrianglarna i marken.

Exempel på cykelöverfart. Notera den övre skylten och de vita varningstrianglarna i marken. Foto: Malmö Stad

Publicerad 14 March 2019 00:00