Foto. Kriminalvården

Efter fyra månader i häkte – Borgström flyttas till anstalt

Kommer avtjäna sitt straff på Hall

YSTAD/SVERIGE. Efter fyra månader i häkte står det nu klart att Ulf Borgström, mer känd som gryningspyromanen, kommer avtjäna sitt utdömda fängelsestraff på anstalten Hall utanför Södertälje.

Ulf Borgström fick sin dom på två år och tre månader redan i oktober, men till följd av platsbrist har han först nu kunnat flyttas till anstalt.

För ett par veckor sedan framförde Borgström stark kritik mot detta i ett brev till JO.

– Som jag förstår lagen ska jag snarast möjligt flyttas till en kriminalvårdsanstalt för att avtjäna mitt straff och inte stanna kvar på ett häkte längre än vad som är oundvikligen nödvändigt. Detta kan inte vara rätt och riktigt, skrev han då.

Ulf Borgström är dömd för barnpornografibrott samt för försök till mordbrand efter att han bland annat försökt tända eld på socialtjänstens kontor i Köping.

Gryningspyromanen har tidigare dömts till ett åtta år långt fängelsestraff för mordbranden på Bollhusgatan i Ystad. Han släpptes efter fem år 2016 och var fortfarande villkorligt frigiven när han begick de nya brotten.

Borgström har tidigare misstänks för att bland annat ha bränt ner Västra Vemmenhögs kyrka och den närbelägna Nils Holgerssongården under en och samma natt. Han misstänks även för att ha bränt ner möllan i Skivarp och ha varit nära att bränna upp Heliga Trefaldighetskyrkan i centrala Kristianstad.

Publicerad 13 March 2019 14:57