Ulrika Wendel och Lotta Månsson har tävlat ihop i fem år. I maj är det SM som gäller - som första samkönade paret någonsin.

Ulrika Wendel och Lotta Månsson har tävlat ihop i fem år. I maj är det SM som gäller - som första samkönade paret någonsin. Foto: Privat

De blir första samkönade paret att tävla i bugg-SM

"Har fått kämpa mot diskriminering"

ESLÖV.

För att dansa bugg krävs det en man och en kvinna. Eller? Ulrika Wendel och Lotta Månsson har dansat ihop i flera år och när de nu avancerat till en högre klass har de som första samkönade par fått dispens att tävla tillsammans. Och i slutet av maj väntar SM i Gävle.

– Normalt sett brukar vi inte vara nervösa, men då kommer nog benen att skaka, säger Ulrika Wendel om SM.

Hon och Lotta Månsson har dansat tillsammans i runt fem år. Det började med kurser hos Habanero Dance Club i Höör och Gåsasteget i Lund, och social dans på dansbanor runtom i södra Sverige. Eftersom det rådde ett ständigt överskott på tjejer så valde Ulrika att gå en kurs som kille.

Efterhand började de tävla i regionala tävlingar, i R-klass, där alla får vara med, oavsett kön. Och tävlandet gick som en dans för Lotta och Ulrika.

– Vi vann i stort sett alla tävlingar vi ställde upp i. Det är bara en gång som vi inte kommit till final, berättar Eslövsbon Lotta Månsson.

När vi kommer ut på tävlingsgolvet ska tekniken sitta, då ska vi bara fokusera på att ha roligt

Nästa steg var att ställa upp i nationella tävlingar. Man börjar i C-klass och avancerar därefter till B, A och slutligen till Super-A. De olika kategorierna är dessutom uppdelade efter ålder och Ulrika och Lotta tävlar i 35+.

Enligt Svenska Danssportförbundets (DSF) regler så ska det vara en man och en kvinna som dansar tillsammans i de högre klasserna. Förra året flyttades Lotta och Ulrika upp från C-klass till B och därefter till A. I och med det ansökte de hos DSF om dispens för att få tävla tillsammans – och fick ja.

I mars väntar den första tävlingen i A-klass och den 31 maj till 1 juni avgörs SM i Gavlerinken i Gävle. Inför SM tränar Lotta och Ulrika två till tre dagar i veckan hemma i Ulrikas vardagsrum i Billinge.

– Hallspegeln har flyttats in i vardagsrummet. Min man är inte så glad för det, men vi måste fokusera på detaljerna, säger Ulrika och skrattar.

Varje träningspass är på runt 1,5 timme. Båda säger att de är tävlingsmänniskor och perfektionister, därför är det mycket träning som gäller innan det är tävlingsdags. De tävlande har bara 90 sekunder på sig i varje runda att övertyga domarna.

– När vi kommer ut på tävlingsgolvet ska tekniken sitta, då ska vi bara fokusera på att ha roligt, säger Ulrika.

– Vårt motto är glädje och det ska synas att vi har kul, fyller Lotta i.

Inför SM har en rosa tävlingsdress införskaffats. Lotta har tröja och byxor, och Ulrika byxor med skjorta och slips. De säger att målet är att komma vidare minst en omgång, helst två.

– Det är lite av ett prövoår för att känna av atmosfären, säger Ulrika.

Ulrika Wendel och Lotta Månsson med pokalen från senaste vinsten. Nu satsar de på bugg-SM i Gävle i slutet av maj.

Ulrika Wendel och Lotta Månsson med pokalen från senaste vinsten. Nu satsar de på bugg-SM i Gävle i slutet av maj. Foto: Anja Degerholm

Dispensen gäller bara i ett år så nästa år måste de ansöka på nytt. Och det var ingen självklarhet att de skulle få klartecken från förbundet.

– De flesta stöttar oss, men det finns ett motstånd hos vissa personer som tycker att det ska vara en man och en kvinna, säger Ulrika.

– Vi har fått kämpa mot diskriminering och för att bevisa att vi verkligen platsar. Det har nog triggat oss ännu mer, säger Lotta.

I samband med dansbandsveckan i Malung förra sommaren stötte de på Tony Irving, som är ledamot i DSF, och passade på att fråga om det inte var aktuellt att ändra förbundets stadgar så att det inte krävs dispens för samkönade att tävla.

– Han svarade att förbundet jobbar för att ändra reglerna, så vi hoppas verkligen att det blir så, säger Ulrika Wendel.

Publicerad 10 March 2019 06:00