Två kilo kött om dagen och 200 gram ägg. Det är Pauls diet sedan ett drygt år tillbaka

Två kilo kött om dagen och 200 gram ägg. Det är Pauls diet sedan ett drygt år tillbaka Foto: Paul Nilsson

Paul äter två kilo kött om dagen: "Trött på hysterin"

Ändrade sina kostvanor radikalt för drygt ett år sedan

MALMÖ. Paul Nilsson äter bara kött och ägg sedan drygt ett år. "För första gången i mitt liv mår jag bra", säger han.

Av
Markus Celander

Ända sedan han var liten påg har Paul Nilsson lidit av astma, allergier och svår eksem.

– Jag fick höra att jag skulle ta mediciner och kortisonsalvor varenda dag hela livet. Det begränsade mig – jag kunde inte vara med på gymnastiken eller på fysiska lekar och jag var ofta på sjukhuset.

Paul var alltid trött, något han visserligen var van vid, men till slut sökte han för det.

– Läkaren sa att jag hade sömnapné, så under flera år har jag behövt ha en maskin som hjälpt mig andas under natten.

Han har försökt äta rätt efter konstens alla regler – grönsaker, frukt, fisk, allt som ska vara nyttigt. Och han har tränat så gott han har kunnat.

– Jag testade alla de ”rätta” dieterna men jag var ändå lite överviktig och mådde aldrig bättre.

I november 2017, efter att ha stött på olika sajter om köttätning, ändrade han radikalt kostvanor. Han äter sedan dess endast gris- och nötkött och ägg och dricker endast vatten. Numera styrke- och konditionstränar han sex dagar i veckan, han behöver ingen andningsmaskin på natten och tar inte längre mediciner eller salvor.

– Jag har inte haft ett enda astmaanfall. Jag har inte varit sjuk överhuvudtaget en enda dag. Inte ens en förkylning. Jag väger 86 kilo nu och har gått från 20 procent till bara 6 procent underhudsfett.

Paul Nilsson menar att det är hans diet som är anledningen till hans välmående.

– Socker är det stora hälsoproblemet. I stället för kolhydrater använder min kropp fett som energi.

Han tänker hålla denna diet resten av livet, säger han.

– Jag tycker inte att den är monoton. För mig är maten bara bränsle. Man ska inte frossa och njuta av den.

Hur är dina blodvärden och ditt blodtryck?

– Jag vet inte för jag har inte haft något behov av att ta reda på det.

Inga negativa effekter? Hur får du i dig fibrer?

– Kroppen kompenserar själv för det. Jag har inga som helst problem med magen.

Är du inte orolig över att du blir sjuk till slut av din diet?

– Nej, har jag inte blivit det på över ett år, så varför skulle jag bli det sen?

Varför vill du berätta din historia?

– Jag är glad över min förändring, och jag är trött på hysterin kring att det är farligt att äta kött.

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter mer än 500 gram kött i veckan. Hur mycket äter du?

– Två kilo om dagen, och till det 200 gram ägg.

Irene Mattisson är nutritionist på Livsmedelsverket. Hon tycker att Pauls diet är anmärkningsvärd, men påpekar samtidigt att det inte är helt orimligt att någon med hans sjukdomsbakgrund kan känna en förbättring av ändrad kost.

– Nu ger inte vi råd till personer med sjukdomar, utan det är något man bör prata med sin läkare om. Men detta med Paul påminner om så kallad elimineringsdiet, där man utesluter livsmedel som man misstänker att man inte tål. Efterhand ska man försöka återinföra livsmedel, ett i taget, och då känna vad man reagerar negativt på. Detta borde kanske Paul bör försöka göra nu, för att bara äta det han äter låter som att han riskerar att missa viktiga näringsämnen.

Hon tillägger att just kött sällan ger problem vid allergier, men att en proteinbaserad kost likt Pauls i längden kan innebära ökad risk för problem som cancer i tjocktarmen, vilken kan ta tid innan den utvecklas.

– Men man kan inte uttala sig om cancerrisken i ett enskilt fall.

Andra komplikationer med dieten kan vara att njurarna tar stryk, samt höga blodfetter.

– Han har lite underhudsfett och mår bra, ment trots det kan han ha höga blodfetter.

Irene Mattisson sammanfattar att en frisk person bör äta varierat med mycket fullkorn, grönsaker och frukt, men, återigen, när det finns en sjukdomsbild med så blir det inte så självklart längre.

Publicerad 04 March 2019 09:12