Lisa Svensson från Kristianstad är en av sex svenska ungdomar som bjuds på en resa med European Odd Fellow youth tour i sommar. Eric Bengtsson är med på resan som reseledare.

Lisa Svensson från Kristianstad är en av sex svenska ungdomar som bjuds på en resa med European Odd Fellow youth tour i sommar. Eric Bengtsson är med på resan som reseledare. Foto: Paola Nordgren

Lisa vann resa till FNs-högkvarter: "Kommer bli väldigt intressant"

Åker tillsammans med fem andra svenska ungdomar

KRISTIANSTAD.

Odd Fellow har i många år gett ungdomar möjligheten att tävla om ett resestipendium som i sin tur innebär en resa tillsammans med ett 50 tal ungdomar från hela Europa. I år har flera elever från Söderportskolan fått chansen att vara med och tävla och vinnaren blev slutligen Lisa Svensson.

– Vi skickar varje år totalt sex stipendiater från Sverige och Skåne har alltid äran att få skicka en stipendiat. Och den här gången var det elever på Söderportskolan som fick i uppdrag att skriva en uppsats om FN och där skolan sedan fick välja ut de tio bästa uppsatserna och lämna över till oss. Av dessa har vi sedan plockat ut fem stycken elever som vi intervjuat och där ibland har vi sedan valt ut en vinnare som får följa med på den här resan, berättar Eric Bengtsson, Odd Fellow Kristianstad och reseledare under resan.

Det var en mycket glad vinnare som fick ta emot priset på scen i Söderportskolans aula.

– Jag vet inte om jag har förstått det än men det känns helt fantastiskt att jag ska få göra den här resan. Jag är väldigt intresserad av FN och mänskliga rättigheter så det kommer att bli en väldigt intressant resa, säger Lisa Svensson.

Vinnaren kommer tillsammans med fem andra svenska ungdomar att få åka med till Island och eventuellt få träffa den isländska presidenten. Därefter går resan vidare till USA för undervisning på FN,s högkvarter och där väntar också föreläsning i ämnet, de 17 globala målen. Förhoppningsvis väntar sedan ett ambassadbesök i Washington.

– Hela resan som Odd Fellow står för har som mål att öka kunskapen om FN och hållbar utveckling vilket innebär att det väntar en hel del spännande besök, och föreläsningar under den tio dagar långa resan. Och vi hoppas genom detta att fler ungdomar kan få upp intresset för FN och för hur man på ett bra sätt kan ta hand dom vår jord, berättar Eric Bengtsson.

Publicerad 01 March 2019 13:28