Konsten har gjort att Erin kan hantera sin Aspbergers och hon använder diagnosen som ett verktyg i sitt kreativa skapande.

Konsten har gjort att Erin kan hantera sin Aspbergers och hon använder diagnosen som ett verktyg i sitt kreativa skapande. Foto: André Kvist.

Erins diagnos blev hennes drivkraft: "Hjälper mig visa hur det känns"

Använder sin Aspergers i konsten

YSTAD/TOMELILLA.

Erin Larkin bor i Tomelilla men ställer nu ut sin digitala konst på Kulturskolan i Ystad. Hon fick för ett par år sedan diagnosen Aspergers men berättar hur det har blivit ett verktyg och en drivkraft i hennes skapande.

Av
André Kvist

Det är vernissage i Kulturskolans lokaler på Regementet. För 15-åriga Erin Larkin är det andra gången hon ställer ut sina verk här. Det är färgsprakande och starkt, både vackert och känslosamt att betrakta. Erin berättar att hon föredrar att arbeta digitalt framför traditionella metoder.

– Jag började med det digitala när jag var 13 och blev väldigt inspirerad av andra konstnärer, deras illustrationer och animationer. Det känns lättare och mer bekvämt för mig.

För ett par år sedan fick Erin diagnosen Aspergers syndrom, en lindrigare form av autism. I hennes vardag kan hon uppleva att det kan vara jobbigt, främst i skolan. Men konsten har gjort att hon kan slappna av och hitta ett lugn, samtidigt är diagnosen mer ett verktyg i hennes kreativa skapande än ett hinder.

– Konst har hjälpt mig att slappna av. I vissa verk har jag använt Aspergers på något sätt, till exempel för att visa hur det känns. Det kan vara mycket färger och sådant, säger hon, och fortsätter.

– Det som gör det svårare är att jag fokuserar för mycket på detaljerna och inte på hela bilden. Fokuserar jag på en sak så tänker jag inte på resten. När jag ska måla resten då känner jag "var ska jag börja?" för att jag har varit så fokuserad på en sak.

Detta kan innebära att ett verk kan ta väldigt lång tid att färdigställa och stundtals har hon svårt att starta. Forskning har visat att Aspergers syndrom gör det lättare att fokusera på saker som verkligen intresserar.

Att skapa sin egen konst är det roligaste Erin vet och där hon känner sig mest bekväm. Känslor och färger är centralt, berättar hon. Mycket av inspirationen kommer från det hon ser i vardagen och gör det till sitt eget. Planen nu är att söka in till en gymnasieskola med konstinriktning för att sedan studera vidare till grafisk designer.

Erin har träffat andra ungdomar med diagnosen Aspergers som också har ett intresse för konst. Hon möter en del frågor från människor om själva diagnosen men är då tydlig med att det skiljer sig från person till person.

– Det är olika för alla på spektrumet, någon kanske har svårigheter med ljud medan en annan har svårt för det sociala. Man får förklara helt enkelt, säger Erin Larkin.

Erins utställning "Mood Swing" pågår fram till den 29 mars på Kulturskolan.

Publicerad 01 March 2019 08:42