Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Adobe Stock/Ritzau Scanpix

Femdubbling av rån – stort antal gärningsmän i flera fall: "Det har högsta prioritet"

Både centralort och byar drabbade

LUND. Under januari anmäldes fyra personrån i Lund. Under de 20 första dagarna i februari har 15 personrån polisanmälts. I flera av fallen är det bortåt tio gärningspersoner som slår till mot offren.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Januari var en relativt normal månad då det gäller personrån i Lund. Fyra rån anmäldes, vilket är ett i veckan.

Fram till den 19 februari hade 15 personrån polisanmälts i Lunds kommun, vilket istället motsvarar nästan ett rån per dag.

– Vi arbetar för fullt med detta, det har högsta prioritet, säger Carina Roth som är kommunpolis i Lund.

En förklaring är söndagens rån mot ett stort antal ungdomar i Södra Sandby. Där kom fyra rånare fram till de elva ungdomarna. De hotade ungdomarna med kniv och fick bland annat kläder, kontanter och mobiltelefoner. Sammanlagt rånades nio personer, en tionde hade inga tillhörigheter och den elfte utsattes inte för något brott.

– Något liknande har jag aldrig hört talas om tidigare under mina år som polis, säger Carina Roth.

Massrånet i Södra Sandby är dock bara en delförklaring.

Här är övriga rån som har inträffat sedan i fredags:

* Lördag klockan 23.30 rånades en man på Lilla tvärgatan i Lund. Det var bortåt tio gärningspersoner som omringade honom och han fick ett slag i ansiktet. Rånarna kom över jacka, mobil och plånbok.

* Söndag klockan 00.10, 40 minuter senare, rånades två personer av sex till åtta personer på Södra vägen. De tvingades lämna ifrån sig jackor, mobil och värdehandlingar.

Måndag klockan 20 rånades en person i Stadsparken av fem till sju gärningspersoner. Även här var kläder, mobil och värdehandlingar rånbytet.

– Vi har även tidigare sett att det är ett flertal rånare samtidigt, men så många som åtta till tio, vilket det varit i ett par av rånen, tillhör inte vanligheterna. säger Carina Roth.

Publicerad 20 February 2019 13:51