Manifestationen utanför stadshuset i Höganäs växer.

Manifestationen utanför stadshuset i Höganäs växer. Foto: Mette Bolin

Thunberg-manifestation för klimatet har slagit rot på orten

"Vill trycka på att politiker och kommuner ska tänka på miljö"

HÖGANÄS.

Knappast har någon undgått Greta Thunbergs klimatstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm. Nu har manifestationen, Fridays for future, även nått Skåne. Bland annat Höganäs där en klimatstrejk arrangeras varje fredag utanför stadshuset. "Vi vill att det läggs mer resurser på miljöfrågor rent generellt", säger Sofie Bly, en av de som deltar i manifestationen.

Av
Ida Asplund-Ådahl

I fredags var det tredje gången som FFF Höganäs samlades utanför stadshuset för att genom en stillsam manifestation lyfta vikten av miljöfrågor. Från första till tredje tillfället har gruppen vuxit från ett tiotal personer till minst det dubbla.

– Det kortsiktiga målet är att gruppen ska växa sig större och större. Det långsiktiga målet är att synliggöra att det är många som brinner för miljöfrågor och att de är viktiga. De måste prioriteras, säger Sofie Bly.

FFF Höganäs har en grupp på Facebook som i skrivande stund har strax över 30 medlemmar. Men för att delta i manifestationen är det bara att dyka upp vid stadshuset i Höganäs mellan klockan 15 och 16 om fredagar.

– Det är inte så att vi är en sammansvetsad grupp på det sättet. Alla som vill visa sitt stöd är välkomna dit.

Vad hoppas ni på att manifestationen ska ge för resultat lokalt i Höganäs?

– Det är en fantastisk kommun vi bor i och man är väldigt duktiga här. Det här är en större fråga än så och manifestationerna pågår runtom i världen. Så generellt vill vi att det överlag ska läggas mer resurser på miljöfrågor. Det finns mer som kan göras och det kan göras snabbare, det tror jag.

Hur länge ska ni göra det här?

– Det finns inte något slutdatum direkt. Så länge det behövs.

Publicerad 19 February 2019 07:00