En man i 20-årsåldern pressade flera på pengar. Han ska även ha försökt sälja en stuga han inte ägde. Nu åtalas han av Malmö tingsrätt.

En man i 20-årsåldern pressade flera på pengar. Han ska även ha försökt sälja en stuga han inte ägde. Nu åtalas han av Malmö tingsrätt. Foto: Polisen, Mostphotos

Pressade bekanta på pengar: "Har bara med idioter att göra"

En man i 20-årsåldern åtalas för bedrägeri och utpressning

MALMÖ.

En man i 20-årsåldern lyckades under hot förmå flera personer att skicka pengar till honom. Han ska även hotat att sprida känsliga bilder på en person om han inte fick betalt. Nu åtalas Malmöbon för en rad fall av bedrägeri och utpressning.

Av
Andreas Holm

Under sommaren förra året och så sent som januari i år har mannen genom hotelser om våld fått flera personer att swisha över pengar. Han ska ha hotat skada en Ystadsbo och krävt en skuld av honom som i själva verket var påhittad. En man tvingades vid 16 tillfällen föra över totalt 18 520 kronor annars skulle han slå sönder mannen och enligt åtalet "knäcka nacken" på honom.

Enligt offret antydde den åtalade att en gemensam tjejkompis hotats och därför skulle han betala pengar. I förhör uppger 20-åringen att Ystadsbon var ett "lätt offer".

– Vi började tjafsa. Det slutade med att jag krävde honom på pengar och därför sitter jag här nu, säger mannen i ett förhör.

Han misstänks även fått 2 000 kronor genom utpressning under hot om att sprida bilder på en persons könsorgan efter att han genom ett fejtkonto som en kvinna på sociala medier lurat en man. Vidare ska mannen ha lånat pengar från en bekant som han enligt åtalet inte hade för avsikt att betala tillbaka. Han ska även lurat en kvinna att betala ett förskott på 1 000 kronor efter att ha annonserat ut en kolonistuga i Svedala kommun på sociala medier, trots att han inte haft någon stuga att hyra ut.

Den åtalade erkänner de flesta av brotten och menar enligt åtalet att det är ett sätt för honom att tjäna pengar på och att han "uppfattar sig som en person andra ser på med respekt och rädsla."

– För mig är det en jargong eftersom jag har bara med idioter att göra, uppger mannen i ett förhör.

Nu åtalas han för två fall av utpressning, lika många bedrägerier och ett försök till utpressning då han i januari kontaktade en ytlig bekant som han påstod hade en tusenlapp i skuld.

Publicerad 19 February 2019 06:30