Dvärgsilkesapan misstänks stulits från terrariet i Folkets park.

Dvärgsilkesapan misstänks stulits från terrariet i Folkets park. Genrebild: ADOBE STOCK

Stulen dvärgsilkesapa blev vanvårdad

Kvinna polisanmäld för djurplågeri

MALMÖ.

När terrariet på Folkets park i Malmö fick ett samtal om de kunde ta hand om en dvärgsilkesapa kontrollräknade de alla djuren och upptäckte att en apa fattades. Polisen hittade sedan en dvärgsilkesapa, sex hundar och en katt – i misär i en lägenhet i Seved.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det är ett mycket ovanligt ärende som har hamnat på Malmöpolisens bord.

– Terrariet fick ett något kryptiskt samtal från en privatperson som undrade om de kunde ta hand om dvärgsilkesapor. Den som tog emot samtalet anade att allt inte stämde och det visade sig att en apa fattades på terrariet, säger Nils Norling som är pressinformatör vid Malmöpolisen.

Det gjorde att en polisanmälan om stöld gjordes och utredningen fortsatte. Genom inre spaning och olika utredningsåtgärder fick man tillstånd att genomföra en husrannsakan i en lägenhet i Seved.

– Där hittades sex hundar, en katt och en dvärgsilkesapa, berättar Nils Norling.

Djuren for samtliga mycket illa och omhändertogs omedelbart av polisen. Länsstyrelsen kommer nu att fatta beslut om de kan omplaceras eller ska avlivas.

– Kvinnan som har lägenheten misstänks nu för djurplågeri.

Hur det ska gå för den lilla dvärgsilkesapan, är ännu oklart.

Man kan ju misstänka att den är stulen från terrariet, men terrariets dvärgsilkesapor finns inte med i något DNA-register. Därför kan det bli svårt att fälla någon för stöld av apan. Eftersom terrariet är en av de vanligaste mottagarna av omhändertagna exotiska djur är chansen stor att terrariet snart blir nygammal bostad för den lilla apan.

Publicerad 18 February 2019 12:06