2015 var det 40 år sedan den första gifttunnan grävdes upp på BT-Kemi området i Teckomatorp. I år är det 40 år sedan fabriken sprängdes. Men Sveriges första (och största?) miljöskandal skapar fortfarande anledning till pressmeddelanden och nyhetsrubriker.

2015 var det 40 år sedan den första gifttunnan grävdes upp på BT-Kemi området i Teckomatorp. I år är det 40 år sedan fabriken sprängdes. Men Sveriges första (och största?) miljöskandal skapar fortfarande anledning till pressmeddelanden och nyhetsrubriker. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Om ett par år ska BT Kemi vara ett minne blott

Upphandling av sanering av södra området påbörjad

SVALÖV. ”Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet på början.” Så ska Storbritanniens tidigare premiärminister Winston Churchill ha sagt efter ett av andra världskrigets avgörande slag, det vid el-Alamein. 44 år efter att den första gifttunnan grävdes upp, kan Teckomatorpsborna nu skönja slutet på BT Kemi-historien, i alla fall början på slutet.

Av
Jonas Lundin

Det norra området är klarsanerat sedan 2009, där finns idag rekreationsområdet Vallarna. Men det återstår fortfarande saneringsarbete att göra på det södra området. För någon vecka sedan inleddes upphandlingen av den stora efterbehandlingen av det södra området.

– Det ska bli otroligt skönt att få komma igång med saneringen av det södra området. När det är klart kan Teckomatorp äntligen gå vidare, säger Birgit Landquist (C), ordförande i styrelsen för BT Kemi Efterbehandling, i ett pressmeddelande.

På det norra området grävde företaget ner tunnor. På det södra området, som ska saneras 2020-2021, stod de gamla fabriksbyggnaderna. Naturvårdsverket har beslutat om ett bidrag på strax över 150 miljoner kronor för saneringen.

– Det här är ett första steg mot slutet. Saneringen kommer att stänga boken om BT Kemi och ge Teckomatorp en nystart, säger Stefan Larsson, som både är projektchef för BT Kemi Efterbehandling och kommunchef i Svalövs kommun.

Publicerad 18 February 2019 10:20